A legjobb fejlámpák futáshoz, terepfutáshoz

2024. május 7.
olvasási idő: 12 perc

A Nitecore egyre nagyobb hangsúlyt fektet a futók és a terepfutók igényeinek feltérképezésére, valamint a számukra leginkább megfelelő fejlámpák kifejlesztésére.


 

 

Nem ismeretlen terep a futóknak szánt lámpák tervezése a Nitecore mérnökeinek, hiszen már 2019-ben az UT32 modell kifejezetten ezzel a céllal lépett piacra. A teljes UT széria a futóknak szánt lámpákat öleli fel, de több más modell is népszerűvé vált a futók körében, legyen szó terepfutásról, vagy csak egyszerű városi kocogásról. Az igazi áttörést a 2022-es év hozta meg a fejlesztések területén, ekkor már több neves nemzetközi futóversenyt is szponzorált a Nitecore és közben feltérképezte a felhasználói igényeket. Ebben az évben csatlakozott márkanagykövetként Scotty Hawker, aki ötleteivel, tapasztalatai megosztásával segíti a mai napig a fejlesztéseket. A nagyköveti program részeként a későbbiekben bevonták a fejlesztésekbe Jiasheng Shen-t, Rongrong Chen-t, Fuzhao Xiang-ot, Katie Schinde-t és Germain Grangier-t, legutóbb pedig Joaquin Lopez csatlakozott a nagyköveti programhoz. Ezzel a változatos igényeket felvonultató, szakértői csapattal együtt valljuk, hogy termékeink tökéletesen alkalmasak akár a legnehezebb, több napos versenyek során felmerülő világítási igények kielégítésére is.

futás 01

Milyen szempontok alapján válasszunk fejlámpát?

Amikor munkaidő előtt korán reggel, vagy munkaidő után késő este futunk, kocogunk, vagy edzünk, a megfelelő világítás rendkívül fontos. Egy jó minőségű fejlámpa nemcsak növeli a biztonságunk a rossz fényviszonyok között, de láthatóvá is tesz minket a többi közlekedő számára. De milyen fejlámpát érdemes választani? Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni:

  • Fényáram: Az egyik legfontosabb szempont a megfelelő fényáram kiválasztása. Kocogáshoz legalább 150-200 lumen fényáramú fejlámpa ajánlott, hogy megfelelő látási viszonyokat teremtsen még teljes sötétségben is előttünk. Nagyobb tempójú futásnál, terepen történő futásnál ennél magasabb fényáram szükséges a biztonságos haladáshoz, hogy az előttünk lévő akadályokat már előre észrevegyük. Séta vagy felkészülés, valamint elpakolás közben alacsonyabb fényáram is elegendő lehet.

  • Kényelem: A fejlámpa kényelmesen kell, hogy illeszkedjen, ne zavarjon annak elcsúszása vagy nyomása edzés közben. Olyan modellt válasszunk, amely lehetőleg könnyű, és pontosan beállítható fejpánttal rendelkezik. Előny a perforált, jól szellőző fejpánt, valamint a fejpánt első részén lévő szilikon betét, mely megakadályozza az izzadtság szembe jutását, valamint megnehezíti a fejpánt elcsúszását.

  • Akkumulátor és üzemidő: Napi, rövidebb idejű futások alkalmával megfelelnek az alacsonyabb akkukapacitású, rövidebb üzemidejű, cserébe nagyon könnyű modellek is. A magas akkukapacitással rendelkező, nehezebb fejlámpák ideálisak, hogy hosszabb futások vagy edzések során se legyen szükségünk akkumulátor vagy elemcserére. Extrém esetekben, ha éjszaka is hosszabb időn keresztül futunk, szükség lehet jelentősen hosszabb üzemidőre, melyet több fejlámpánk esetében is meg lehet oldani egy kiegészítő akkumulátor bővítő felszerelésével, ezzel akár duplázva az üzemidőket.

  • Vízállóság: Ha igazán elszántak vagyunk, vagy szigorú edzéstervet követünk, akkor az eső sem tántoríthat el a futástól minket. A legszebb, tiszta nyári időben is elkaphat bárkit egy zápor, ezért fontos, hogy a fejlámpa vízálló legyen, hogy megbízható maradjon még nedves, nyirkos, párás környezetben is annak működése.

  • Világítási módok: Fontos szempont, hogy fejlámpánk megfelelő fokozatelosztással rendelkezzen. Ez lehetővé teszi, hogy a fénye pontosan alkalmazkodjon az adott környezethez és szükségleteinkhez, valamint maximalizálni tudjuk az akkumulátor üzemidejét is. A kevesebb néha több elvét követve a megfelelő fejlámpa 3-4 világítási fokozattal rendelkezik, hogy azok közül gyorsan és egyszerűen ki tudjuk választani a körülményeknek leginkább megfelelő világítási módot pár mozdulattal.

  • Láthatóság: Nemcsak arra kell figyelni, hogy mi jól lássunk. Fontos, hogy mi is jól láthatók legyünk a többi közlekedő számára. Ez nem csak városban, hanem a természetben futva is fontos, hogy könnyen észrevehetők legyünk akár nagyon távolról is. Fejlámpáink pántjai fényvisszaverő felületekkel vannak ellátva, amik kiemelkedő reflektív tulajdonságaiknak köszönhetően már távolról is könnyen észrevehetők gyengébb fénnyel feléjük világítva is. A biztonságunk és láthatóságunk növelése érdekében többfelé nagyon könnyű kiegészítő jelzőfényt is forgalmazunk.

  • Megbízhatóság: Fontos, hogy olyan fejlámpával indulj neki az utadnak, ami megbízhatóan működik és nem hagy cserben a legzordabb körülmények között sem. 

Végül pedig ne feledjük, hogy a megfelelő fejlámpa kiválasztása személyes preferenciákra és az edzéseink típusára is épül. Érdemes kipróbálni többféle modellt, hogy megtaláljuk azt, amelyik a legjobban megfelel az igényeinknek és biztosítja a biztonságos és kényelmes edzést még a legnehezebb körülmények között is. Mérjük fel a valós igényeinket helyesen, és törekedjünk a legalacsonyabb tömegű modellek kiválasztására, mert gyakori fejlámpás futások alkalmával egy túlméretezett és nehezebb fejlámpa hamar kényelmetlenné válhat.

futás 02

Városi futás, hobbi futás

Ha csak alkalmanként jársz futni városban, parkokban, ahol aszfaltozott vagy rektorán burkolaton futsz, akkor felesleges nagy és nehéz fejlámpát használnod. Egy könnyű, szinte észrevétlen fejlámpa lesz a legjobb döntés. Kényelmes, tömege szinte nem is érezhető, mégis elegendő fényt nyújt ahhoz, hogy biztonsággal haladj át a kivilágítatlan területeken is. A többi futó is értékelni fogja, hogy nem vakítod el őket a fejeden lévő hatalmas reflektorral, amit könnyen megtehetsz egy magas fényáramú fejlámpával. A lehető legegyszerűbb és legkompaktabb USB-C csatlakozón át újratölthető fejlámpánk, amit ilyen célra ajánlani szoktunk a Nitecore NU21, mely kettős reflektora egyszerre nyújt távolsági és közeli szórt fényt, így kellően előre látod az akadályokat, de mindeközben szinte a cipőd orrát is megvilágítja, így a közvetlen környezeted is jól látod. Üzemideje még a legmagasabb fokozatban is eléri a 2 órát, tömege mindössze 44 gramm, köszönhetően a tartós polikarbonát háznak és az ultralight fejpántnak, melyben fényvisszaverő szálak is vannak. Sokan ódzkodnak ettől a fejpánttól, pedig biztos tartást nyújt, fejünk számára pedig maximális szellőzést és komfortot biztosít.

futás 05

Fontos kiemelnünk, hogy a Nitecore TIR lencsét használó fejlámpái teljesen más jellegű fényt nyújtanak, mint a "zoom"-al rendelkező lencsés lámpák. Ezeknek kellő mennyiségű szórt fénye van ahhoz, hogy ne alakuljon ki a csőlátás okozta egyensúlyzavar vagy rosszullét, melyet a "zoom" lencsés lámpák okozta éles kontúrú fénykorong miatt az arra hajlamosak sajnos előbb-utóbb megtapasztalnak. Ezekkel a lámpákkal világítva a periférikus látásunk is hozzájut a szükséges információkhoz környezetünkről, használatukkal hatalmas felületet tudunk megvilágítani, miközben nem kell lemondani a nagyobb távolságban lévő tereptárgyak megvilágításáról sem.

futás 06

A Nitecore NU25 UL ugyan külsőre szinte megegyezik az NU21-es modellel, mégis jobb képességekkel vértezte fel a gyártó. Ennél a fejlámpánál magasabb az akkumulátor kapacitása, valamint magasabb a maximális fényárama is. Az üzemideje ennek már 2 óra 40 perc a legmagasabb fokozaton használva, de ha csak a szórt fényt, vagy csak a távolsági fényt használjuk, akkor akár több, mint 4 órán keresztül is képes világítani. Beépített akkumulátora USB-C csatlakozón át könnyen és gyorsan feltölthető, nem szükséges elemeket vásárolni működtetéséhez, ezzel sok veszélyes hulladéktól is megóvjuk környezetünket. Töltöttségi szinte akárcsak az NU21 esetében ennek is könnyen és egyszerűen leolvasható a 4 szegmenses visszajelző fénynek köszönhetően. Ez is egy ultrakönnyű fejlámpa, hiszen csak 45 gramm a menetkész tömege, ezért el is felejtheted futás közben, hogy a fejeden van, csak a környezetedre kell figyelned és arra, hogy nehogy otthon felejtsd. Fejpántja ennek is tartalmaz fényvisszaverő szálakat a jobb láthatóság érdekében.

futás 07

Már terepre is alkalmas, de városi futáshoz is ideális a Nitecore UT27 fejlámpa, amit előszeretettel használ több versenyzőnk is. Kezelése egyszerű és egyértelmű, az akkumulátora USB-C csatlakozón át feltölthető, de szükség esetén akár 3 darab AAA alkáli elemmel is használható. Kettős TIR lencséje mögött egy meleg fényű és egy hideg fényű LED bújik meg. A szórt fény hideg színhőmérséklete jobb kontúrokat biztosít, míg a távolsági fény meleg színhőmérsékletű LED-je párás-ködös időben jobban áthatol a levegőben lebegő részecskéken, ezért jobban fogunk látni vele. Menetkész tömege mindössze 74 gramm, fejpántja perforált anyagú, fényvisszaverő felületekkel van ellátva. A távolsági fény magas fokozatában 6 órás üzemidőre képes, amit a szórt fény, vagy alacsonyabb fokozat használatával jelentősen megnövelhetünk, ezért már nagyobb távolságok leküzdése esetén is hű társunk lesz ez a modell.

Megvásárolható:

Terepfutáshoz, hosszútávú éjszakai futáshoz, ultra trail-re ajánlott modellek a maximalistáknak

Ha nehezebb, vagy kifejezetten nehéz terepen futsz sötétben, akkor elengedhetetlen a magas fényáram használata, hogy minden akadályt időben észlelj és el tudj kerülni. Ha versenyen jelölt útvonalon futsz akkor is jól jön ezeknek a csúcskategóriás fejlámpáknak a képessége, hogy megtaláld a távoli jelöléseket, vagy tájékozódási futás esetén a tereptárgyakat könnyen be tudd azonosítani. A magas fényáram miatt szinte nappali világosságot tudsz a környezetedben teremteni, ami növeli a biztonságod és magabiztosságod is.

futás 03

Ebben a kategóriában két modellt szeretnénk kiemelni, melyek közül a Nitecore NU43-as fejlámpánk az első. Beépített 3400 mAh kapacitású akkumulátora és mindössze 116 grammos tömege mellé akár 1400 lumenes maximális fényáramra képes turbó fokozatban. A 600 lumen fényáramú magas fokozatban akár 10 órás üzemidőre is képes, kettős TIR lencsés optikája szinte a teljes környezeted képes bevilágítani előtted, miközben hatótávolsága sem hagy kívánnivalót maga után. A távolsági és a szórt fényt biztosító LED-ek egyszerre működnek minden fokozatban, az így létrejött kevert fénysugárral pedig a teljes megvilágított távolságon egybefüggő, szinte teljesen homogén fényt kapsz. Perforált, széles fejpántja biztos tartást nyújt felső, kiegészítő pánt nélkül is.

futás 04

Ezt főleg a hosszú hajú futók fogják értékelni, hiszen copfjukat nem kell a felső pánt miatt féloldalasra, vagy kettő copfba kötniük. Könnyen aktiválható turbó módja alkalmas a távoli jelzések megtalálására, miközben fantasztikus üzemidőkkel rendelkezik a többi fokozatban is. A töltöttség visszajelző 4 részre bontva mutatja az akkuszintet, kezelése pedig a két nyomógombbal igazán egyszerű és egyértelmű. Akkumulátora ugyan nem cserélhető, viszont gyorsan újratölthető USB-C csatlakozón keresztül. De ez még nem minden! A kiegészítőként megvásárolható akkubővítő egység használatával az üzemidőt akár több, mint duplájára növelhetjük, miközben a tömege még mindig a könnyebb modellek közé sorolja, és a plusz akkumulátor pedig könnyen cserélhető.

Megvásárolható:

A másik kiemelt modellünk a kifejezetten extrém felhasználásra is alkalmas Nitecore HC65 UHE. Ez a fejlámpa az új generációs, hihetetlenül magas hatásfokú NiteLab UHE LED-ekkel, valamint a True Vision Mátrix technológiával készült TIR lencsének köszönhetően hatalmas hatótávval, fényárammal, valamint kiemelkedő üzemidővel rendelkezik. A piacon elsőként szereljük ezt a modellt cserélhető 4000 mAh valós kapacitású 18650 akkumulátorral, mely a piacon elérhető eddigi legmagasabb kapacitású akkumulátoroknál is 11%-al magasabb energiatároló képességű. A teljesen fém felépítés jó hőleadást biztosít, ezért a turbó fokozatból visszalépve is sok fejlámpát megszégyenítő hatótávval rendelkezik, miközben az üzemideje ebben a fokozatban majdnem eléri a 3 órát.

futás 08

A magas fokozatnak sincs szégyenkezni valója, hiszen több, mint 4 órán keresztül üzemel ebben a módban fejlámpánk. Persze itt sem kell lemondanunk a lehetőségről, hogy bővítsük az akkukapacitást, hiszen az akkubővítő egység ennél a modellnél is használható, melybe megfelelő akkumulátort helyezve duplázhatjuk az üzemidőket. Pántja az NU43 modellben megismert perforált, fényvisszaverő felületekkel ellátott változat, azonban ennek alaptartozéka egy opcionálisan, szükség esetén felszerelhető felső fejpánt is, ami tovább növeli a fejlámpa stabilitását még a legaktívabb testmozgások során is. Az akku töltöttsége ennek is könnyen leolvasható használat előtt, valamint a HC65 UHE is rendelkezik USB-C töltőcsatlakozóval, amin keresztül szinte hihetetlen, de mindössze 2 óra alatt teljesen feltölthető.

Megvásárolható:

Kiegészítő biztonsági jelzőfényeink

A biztonságos éjszakai futásnak hasznos kiegészítője egy plusz jelzőfény, mely színes villogó fénnyel hívja fel a figyelmet jelenlétünkre. Erre például ha közút szélén, vagy kerékpár úton futunk akkor kifejezetten szükség is van, hogy a hátulról érkező másik közlekedő már időben észrevegye jelenlétünket és felkészüljön a kikerülésünkre. A Nitecore palettáján többféle kiegészítő jelzőfény is szerepel.

A legegyszerűbb és legkönnyebb változat a Nitecore NU05, melynek mindössze 10,4g tömege már tartalmazza az újratölthető akkumulátort, töltőelektronikát és a lámpatestre integrált akasztót is. Fehér fényű folyamatos fényre, fehér fényű villogásra, vörös fényű lassú és gyors villogásra, valamint gyenge vörös fényű villogásra alkalmas fényforrásokkal rendelkezik. Az NU05V2 ennek frissített változata USB-C töltőcsatlakozóval és 11,1 grammos tömeggel. A Nitecore NU05V2 KIT verziója pedig már többféle kiegészítőt is tartalmaz: kerékpáros tartókonzolt, töltőkábelt és egy könnyű fejpántot is.

futás 09

A Nitecore NU06LE típus már nem csak fehér és vörös, hanem kék és zöld fénnyel is világít. Az akkukapacitása magasabb, tömege pedig 15,8 gramm tartókeret nélkül, amiből kapásból háromféle is jár tartozékként a jelzőfényű lámpához. Ez a modell minden színű fény esetén képes folyamatos világításra és villogó fényre is.

Megvásárolható:

Záró gondolatok

Összegezve a fentieket láthatjuk, hogy a tömeg az egyik legfontosabb tényező ha futás során fejlámpát kell használnunk. A várható maximális üzemidőt célszerű előre meghatározni némi ráhagyással, hogy ahhoz mérten tudjuk kiválasztani a lehető legkönnyebb, legkomfortosabb fejlámpát. Nem szükséges a lumenek hajszolása, ez a sport nem erről szól, hanem az előttünk lévő 10-30 méterről, ahol fontos, hogy észleljük az akadályokat. 300 lumen körüli fényárammal már nehezebb terepen is biztonságosan tudunk futni. Persze mindig jó ha van tartalék, de vegyük figyelembe azt is, hogy a műanyag házas modellek minden esetben csökkentik a fényáramukat a túlmelegedés megakadályozása céljából, ezért például az NU25 alkalmas városi futásra, de terepre mi már nem ajánljuk futótempóhoz. Az UT27 ugyan már magasabb fényáramot tart folyamatosan, de nehéz terepre mégis inkább az NU43-ast szoktuk javasolni. Akik pedig a legjobbat szeretnék kompromisszumok nélkül, nekik értelemszerűen a HC68 UHE lesz a legjobb választás. Érdemes a többi fejlámpánkat is szemügyre venni, mert lehetséges, hogy egyedi igényeinket egy másik típus fogja kielégíteni, ami univerzálisabb és nem csak futáshoz, hanem akár más feladatokhoz is tudjuk hasznosítani. Összes fejlámpánkat ERRE a linkre kattintva érhetitek el. Legnépszerűbb futáshoz használt fejlámpáinkból egy összehasonlító táblázatot is készítettünk a cikkünk végére, hogy könnyebb legyen a paramétereiket összevetni:

 

Fejlámpa típusa

NU21 NU25UL NU35 IKO Core UT27 Swift RL NU43 HC65 UHE
Max. fényáram 360 lm 400 lm 460 lm 500 lm 520 lm 1100 lm 1400 lm 2000 lm
Max. hatótáv 58 m 64 m 48 m 100 m 128 m 155 m 130 m 222 m
Ajánlott fokozat fényárama 170 lm 200 lm 210 lm 100 lm 200 lm 25-275 lm 300 lm 400 lm
Ajánlott fokozat üzemideje 3,5 óra 4 óra 40 perc 4 óra 9,5 óra 8 óra 7+ óra 15 óra 14 óra
Vörös fény 5 lm 10 lm 12 lm - 16 lm 3 lm 10 lm 15 lm
Akkumulátor típusa Beépített Beépített Beépített +
3x AAA
CORE vagy 3x AAA HLB1300 vagy 3X AAA Speciális Beépített 18650
Akku kapacitása 500 mAh 650 mAh 590 mAh 1250 mAh 1300 mAh 2350 mAh 3400 mAh 4000 mAh
Fejpánt típusa UltraLight UltraLight Perforált + szilikon AirFit Perforált + szilikon Petzl egyedi kivitel Perforált + szilikon Perforált + szilikon + kiegészítő felső
Tömeg 44 g 45 g 79,5 g 79 g 74 g 100 g 116 g 152 g

További cikkeink

2024. július 23.
Technik H32 fejlámpánk a Rad Am Ring 24 órás versenyen bizonyított!

A Rad Am Ring egy 24 órás kerékpárverseny a legendás Nürburgring versenypályán, ahol a versenyzőknek a 26km-es pálya 560 méternyi szintkülönbségén kívül az idővel, az időjárással, a tűrőképességükkel, valamint éjszaka a sötétséggel is meg kell küzdeniük. Ezen a versenyen vett részt cseh partnerünk és csapata, éjszaka pedig a Technik H32 volt segítségükre, hogy biztonságban tudjanak versenyezni.

 

2024. február 22.
Nitecore EDC33 elemlámpa teszt

A Nitecore EDC sorozata két új taggal bővült, az EDC33 és az EDC35 modellekkel. A kisebbik modellt, az EDC33-ast szeretném bemutatni közelebbről.

2024. február 16.
Kiránduláshoz, túrázáshoz, Kéktúrához ajánlott lámpák és fejlámpák

Itt a tavasz, lassan felszáradnak erdeink, és egyre többen látogatnak ki ilyenkor a természetbe, hogy élvezzék a friss levegő és a gyönyörű tájak látványát. Azonban sok esetben megfeleldkeznek egy rettentően hasznos, akár életmentő kiegészítőről, mégpedig a lámpáról! Ebben a cikkben a világító alkalmatosságok szükségességére szeretnénk felhívni figyelmeteket, amiknek helye kell, hogy legyen a csomagotokban!

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G