5 tipp, hogy a legtöbbet tudd kihozni a fejlámpádból egy kempingezés alkalmával!

2019. augusztus 30.
olvasási idő: 2 perc

Az egyetlen dolog amely biztos egy kempingezés alkalmával az, hogy ránk fog esteledni. A zseblámpák vagy a tábortűz tökéletesen kiválló megoldások, de ha engem kérdeznek a fejlámpa a legjobb megoldás az ilyen alkalmakra. Helyezzen fel egy fejlámpát és máris megvan a megfelelő megvilágítás és ráadásul mindkét keze szabadon marad.

 

Akik már voltak néhány alkalommal kempingezni, azok tudják, hogy egy jó fejlámpa inkább szükség, mint luxus, de most néhány hasznos tippel szeretnénk segíteni, hogy a legtöbbet tudja kihozni fejlámpájából, illetve ha felámpa vásárlás előtt áll ez a cikk talán segíthet a választásban.

  • Legyen kompakt és könnyű

Kézilámpák esetében nem számít sokat, hogy néhány grammal nehezebb vagy könnyebb, de amikor a fejen viseljük a fényforrást, akkor már igazán érezhető a különbség. Mérlegelnünk kell vásárlás előtt, hogy a teljesítményt részesítjük előnyben, vagy inkább kényelmet. Ha a komfort a lényeg, akkor inkább egy polikarbonát vázú lámpát ajánlanánk, viszont ezek kisebb teljesítményűek is. Ha a teljesítmény az elsődleges, a minél nagyobb lumenszám akkor viszont számolnunk kell azzal, hogy ott mondjuk a gyártók már egy alumínium ötvözetű lámpatestbe fogják belehelyezni a lámpa elektronikáját a jobb hőleadás érdekében

3333

  • Legyen benne másodlagos piros fényforrás

Nagyon hasznos plusz tulajdonság tud lenni a kiegészítő piros fény egy fejlámpa esetében. És miért pont a piros fény? Az állatok szeme illetve a rovarok máshogy érzékelik a különböző hullámhosszú piros fényt. Így nem rémíti meg a vadállatokat és a szúnyogokat és más rovarokat sem vonzza. A vörös fényhez emellett az emberi szem sokkal hamarabb hozzászokik, mint mondjuk egy vakító fehérhez. Segíti az éjszakai látást és a velünk szembenállót sem vakítja el.

4444

  • Használjunk kivehető akkumulátorokat a hoszabb üzemidő érdekében

Ha mondjuk egy hosszabb túrázásra indul amelynek a végén még le is táboroznak, nem árt szem előtt tartani a pót akkumulátor gondolatát. Ezekkkel igencsak kitolható a lámpa üzemideje. Példaképpen a Nitecore HC33-ba nem lett beépítve töltőport így,  túrázás közben nics más opció, mint a lemerült akksit lecserélni egy friss akksira és indulhat is tovább. Az akkumulátorok kímélése érdekében nem kell maximális teljesítményen használni a lámpát. Általánosságban elegendő szokott lenni a közepes vagy alacsonyabb fokozat is.

2222

  • Legyen nálunk Power Bank, vagy hordozható napelemes panel

Ha a fejlámpánk USB kábel segítségével tölhető, mint mondjuk a NITECORE NU32 vagy a PETZL fejlámpák, akkor ezek nagyon jó töltési opciók lehetnek. Ha menet közben merülőben van a lámpa, álljunk meg lepihenni egy fél órára csatlakoztassuk rá a Power Bank-ot, addíg a lámpa is tölt és mi is töltődünk.

5555

  • Kisebb helyeken kisebb fokozatot használjunk

Egy sátrazás alkalmával bőven elegendőek a kisebb fényerő fokozatok is, azt a néhány négyzetmétert probléma nélkül bevilágítják. Amúgy is a nagyobb fokozatokat mint mondjuk az 1000 vagy 1800 lument a nagyobb nyílt terekre találták ki. Kis zárt helységekben maximum csak szemkárosodást tudunk vele okozni a másiknak. Emellett alacsonyabb üzemmódon hoszabb az üzemidő is, és a mellettünk lévőt sem fogja megzavarni a pihenésben. 

1111

Mi ezekkel az alap tippekel szeretnénk megkönnyíteni kedves túrázó olvasóink helyzetét és azokat segíteni akik fejlámpa vásárláson kondolkodnak!

További cikkeink

2024. február 22.
Nitecore EDC33 elemlámpa teszt

A Nitecore EDC sorozata két új taggal bővült, az EDC33 és az EDC35 modellekkel. A kisebbik modellt, az EDC33-ast szeretném bemutatni közelebbről.

2024. február 16.
Kiránduláshoz, túrázáshoz, Kéktúrához ajánlott lámpák és fejlámpák

Itt a tavasz, lassan felszáradnak erdeink, és egyre többen látogatnak ki ilyenkor a természetbe, hogy élvezzék a friss levegő és a gyönyörű tájak látványát. Azonban sok esetben megfeleldkeznek egy rettentően hasznos, akár életmentő kiegészítőről, mégpedig a lámpáról! Ebben a cikkben a világító alkalmatosságok szükségességére szeretnénk felhívni figyelmeteket, amiknek helye kell, hogy legyen a csomagotokban!

2024. január 8.
Milyen akkutöltőt vásároljak?

Felmerülhet a kérdés a felhasználókban, hogy vajon van-e értelme még 2024-ben akkutöltőt venni az elemlámpájához, hiszen már szinte minden lámpában van beépített töltőelektronika. A kérdés nem ennyire egyoldalú, de ezt a blogbejegyzésünkben ki is fejtjük részletesebben.

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G