Milyen típusú akkumulátort használ? Az egyik leggyakrabban feltett kérdés ügyfeleink felé. A válasz a legtöbb elemlámpa gyártó termékeire a 18650 li-ion akkumulátor, amely eltér az AA, C vagy D méretű elemektől, amelyeket a legtöbben ismernek. Ha önnek van elemlámpája ami 18650 méretet használ akkor bizonyára szembesült már azzal a problémával, hogy mégis milyen akkumulátort rendeljen hozzá, kompatibilis lesz-e vele? A mai blogban kiderül minden amit tudnia kell a 18650 akkumulátorokról!

111

  • Honnan jött 18650 megnevezés?

18650 Li-ion akkumulátor. Mit is jelent ez? A megnevezésben a Li-ion az elektrokémiai rendszerét jelzi, vagyis a Lithiumion-ok tárolják a töltést. 18650 - ezt bontsuk szét. A 18 az átmérőjét jelzi, vagyis 18 miliméter széles, a 65 a magasságát szintén miliméterben, a 0 a végén pedig a formáját jelzi, vagyis felülnézetből kerek.

  • Röviden a 18650 akksik története!

A technológia fejlődésével, főleg az elmúlt néhány évtizedben szükség volt olyan akkumulátorokra amelyek képesek a lépést tartani a modern elektronikus kütyükkel. Ez végül oda vezetett, hogy megszületett a 18650 Li-ion akksi, amely hosszabb üzemidővel nagyobb áramerősség leadással és felvétellel rendelkezik. Alapvetően ezeket az akkumulátorokat laptopokban hasznosították. Igen, ha elővesz egy régi laptopot és szétszedi az akksiját akkor 18650-eket fog benne találni. A legtöbb technológiai ághoz hasonlóan a mérnökök más felhasználási területeket is kerestek a 18650 akkumulátorok hasznosítására. Két piac gyorsan meg is ragadta az alkalmat: az elektromos cigi és az elemlámpa piac! Tökéletesen megfelel ezeknek a felhasználási területeknek ugyanis ezek az akksik bírják a mindennapi megterhelést és hosszú távon sem árt nekik, ha naponta töltjük. Manapság 18650 akkumulátorokat alkalmaznak még láncfűrészekben, illetve robogókban. De még a Tesla X modelljében is ilyen akkumulátorok találhatóak, pontosan 7104 különálló 18650 akkumulátor, amelyek 85kWh képesek eltárolni, és elegendő ezen autó megmozgatásához.

  • Különböző Li-ion specifikációk!

Az első és legfontosabb tényező, hogy lapos tetejű, vagy bütykös tetejű akksira van szükségünk. A lapos tetejű, vagyis IMR akkumulátorokat főleg elektromos cigarettákban használják, míg a bütykös akksit az elemlámpák. 

Maximum energialeadása az akkumulátoroknak. Ha visszaemlékezünk a középiskolai fizika órákra, akkor eszünkbe juthat, hogy a töltés erősségét a feszültség méri. A legtöbb 18650 akksi feszültsége 3.6 vagy 3.7 volt. Ez a sztandard. Azt viszont, hogy mekkora áramerősséget képes leadni egyszerre azt az amperszám mutatja. És miért is számítanak ezek? Azért mert néhány elemlámpának szüksége van a nagyobb áramerősség leadásra. Példaképpen: A Nitecore 1800 lumenes lámpáit csak az NL1835HP akkumulátorral lehet működtetni, ugyanis ennek 8A a leadása, míg az átlag akksiknak 2A környéke.

Akkumulátor kapacitás: A kapacitást miliamper órában mérjük. Minél nagyobb az mAh száma az akkumulátornak annál tovább képes üzemelni vele az adott készülék.

  • Speciális 18650 akkumulátorok!

Léteznek már olyan 18650 akkumulátorok is, amelyekhez valami"plusz" lett hozzáadva. Ilyen például a Nitecorenak az akkumulátoraiból az R jelölésüek. Ezeken található egy mikro USB port bemenet, és tulajdonképpen egy telefontöltővel is üzemkészre tölthetjük az akksit. Vagy szintén a márkának az LTPH jelölésű akkumulátorja, amely -40°C-ig képes simán üzemkész állapotban maradni, zavartalanul működni. Fent már írtuk az NL1835HP akkumulátort, amely szintén speciális, ugyanis jóval nagyobb leadásra képes mint az átlag 18650.

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G