Minden amit tudni érdemes a 18650 akkumulátorokról!

2019. szeptember 5.
olvasási idő: 4 perc

Milyen típusú akkumulátort használ? Az egyik leggyakrabban feltett kérdés ügyfeleink felé. A válasz a legtöbb elemlámpa gyártó termékeire a 18650 li-ion akkumulátor, amely eltér az AA, C vagy D méretű elemektől, amelyeket a legtöbben ismernek. Ha önnek van elemlámpája ami 18650 méretet használ akkor bizonyára szembesült már azzal a problémával, hogy mégis milyen akkumulátort rendeljen hozzá, kompatibilis lesz-e vele? A mai blogban kiderül minden, amit tudnia kell a 18650 akkumulátorokról!

111

  • Honnan jött 18650 megnevezés?

18650 Li-ion akkumulátor. Mit is jelent ez? A megnevezésben a Li-ion az elektrokémiai rendszerét jelzi, vagyis a Lithiumion-ok tárolják a töltést. 18650 - ezt bontsuk szét. A 18 az átmérőjét jelzi, vagyis 18 miliméter széles, a 65 a magasságát szintén miliméterben, a 0 a végén pedig a formáját jelzi, vagyis felülnézetből kerek.

  • Röviden a 18650 akksik története!

A technológia fejlődésével, főleg az elmúlt néhány évtizedben szükség volt olyan akkumulátorokra amelyek képesek a lépést tartani a modern elektronikus kütyükkel. Ez végül oda vezetett, hogy megszületett a 18650 Li-ion akksi, amely hosszabb üzemidővel nagyobb áramerősség leadással és felvétellel rendelkezik. Alapvetően ezeket az akkumulátorokat laptopokban hasznosították. Igen, ha elővesz egy régi laptopot és szétszedi az akksiját akkor 18650-eket fog benne találni. A legtöbb technológiai ághoz hasonlóan a mérnökök más felhasználási területeket is kerestek a 18650 akkumulátorok hasznosítására. Két piac gyorsan meg is ragadta az alkalmat: az elektromos cigi és az elemlámpa piac! Tökéletesen megfelel ezeknek a felhasználási területeknek ugyanis ezek az akksik bírják a mindennapi megterhelést és hosszú távon sem árt nekik, ha naponta töltjük. Manapság 18650 akkumulátorokat alkalmaznak még láncfűrészekben, illetve robogókban. De még a Tesla X modelljében is ilyen akkumulátorok találhatóak, pontosan 7104 különálló 18650 akkumulátor, amelyek 85kWh képesek eltárolni, és elegendő ezen autó megmozgatásához.

  • Különböző Li-ion specifikációk!

Az első és legfontosabb tényező, hogy lapos tetejű, vagy bütykös tetejű akksira van szükségünk. A lapos tetejű, vagyis IMR akkumulátorokat főleg elektromos cigarettákban használják, míg a bütykös akksit az elemlámpák. 

Maximum energialeadása az akkumulátoroknak. Ha visszaemlékezünk a középiskolai fizika órákra, akkor eszünkbe juthat, hogy a töltés erősségét a feszültség méri. A legtöbb 18650 akksi feszültsége 3.6 vagy 3.7 volt. Ez a sztandard. Azt viszont, hogy mekkora áramerősséget képes leadni egyszerre azt az amperszám mutatja. És miért is számítanak ezek? Azért mert néhány elemlámpának szüksége van a nagyobb áramerősség leadásra. Példaképpen: A Nitecore 1800 lumenes lámpáit csak az NL1835HP akkumulátorral lehet működtetni, ugyanis ennek 8A a leadása, míg az átlag akksiknak 2A környéke.

Akkumulátor kapacitás: A kapacitást miliamper órában mérjük. Minél nagyobb az mAh száma az akkumulátornak annál tovább képes üzemelni vele az adott készülék.

  • Speciális 18650 akkumulátorok!

Léteznek már olyan 18650 akkumulátorok is, amelyekhez valami "plusz" lett hozzáadva. Ilyen például a Nitecorenak az akkumulátoraiból az R jelölésűek. Ezeken található egy mikro USB port bemenet, és tulajdonképpen egy telefontöltővel is üzemkészre tölthetjük az akksit. Vagy szintén a márkának az LTPH jelölésű akkumulátorja, amely -40°C-ig képes simán üzemkész állapotban maradni, zavartalanul működni. Fent már írtuk az NL1835HP akkumulátort, amely szintén speciális, ugyanis jóval nagyobb leadásra képes, mint az átlag 18650.

Foglaljuk össze!

Összességében elmondható, hogy a 18650 akkumulátorok erős, strapabíró és hosszú ideig biztonsággal használható akkumulátorok, melyek energiáját egyre több technológiai ágazat hasznosítja. Mi is bátran ajánljuk a webshopunkon található 18650-es akkumulátorainkat, melyek megadják azt a minőségi energiát készülékeinek, amire szükségük van, legyen szó elemlámpákról, elektromos cigarettákról vagy bármilyen más kompatibilis eszközről.

Nálunk széles választékban talál hagyományos 18650 akkumulátorokat lapos, illetve bütykös véggel is, melyek közül az egyik legnépszerűbb a 3100mAh kapacitású Nitecore IMR18650 akkumulátor, mely garantáltan hosszú ideig látja el kedvenc készülékeit energiával:

https://www.mylitee.com/aramforras/nitecore-kellek-akkumulator-imr-18650-3100mah-35a

Ha speciális 18650 akkumulátorokról van szó, nekünk is nagy kedvencünk a forradalmian új Nitecore NL1834R, melynek töltése a beépített mikro-USB töltő portján keresztül egyszerűbb, mint valaha.

https://www.mylitee.com/aramforras/nitecore-kellek-akkumulator-usb-s-nl1834r-18650-3400mah

A téli sportok szerelmeseinek is van egy speciális ajánlatunk, méghozzá a Nitecore NL1829LTP akkumulátor, mellyel akár -40°C-ban is használhatjuk elemlámpánkat.

https://www.mylitee.com/aramforras/nitecore-kellek-akkumulator-nl1829ltp-18650-2900mah-40

Természetesen webshopunkon még számos, különböző méretű, teljesítményű és kapacitású  akkumulátort, illetve velük kompatibilis akkumulátor töltőt talál, melyek közül biztosan megtalálja majd az Ön számára legmegfelelőbbet.

https://www.mylitee.com/aramforras

További cikkeink

2024. február 22.
Nitecore EDC33 elemlámpa teszt

A Nitecore EDC sorozata két új taggal bővült, az EDC33 és az EDC35 modellekkel. A kisebbik modellt, az EDC33-ast szeretném bemutatni közelebbről.

2024. február 16.
Kiránduláshoz, túrázáshoz, Kéktúrához ajánlott lámpák és fejlámpák

Itt a tavasz, lassan felszáradnak erdeink, és egyre többen látogatnak ki ilyenkor a természetbe, hogy élvezzék a friss levegő és a gyönyörű tájak látványát. Azonban sok esetben megfeleldkeznek egy rettentően hasznos, akár életmentő kiegészítőről, mégpedig a lámpáról! Ebben a cikkben a világító alkalmatosságok szükségességére szeretnénk felhívni figyelmeteket, amiknek helye kell, hogy legyen a csomagotokban!

2024. január 8.
Milyen akkutöltőt vásároljak?

Felmerülhet a kérdés a felhasználókban, hogy vajon van-e értelme még 2024-ben akkutöltőt venni az elemlámpájához, hiszen már szinte minden lámpában van beépített töltőelektronika. A kérdés nem ennyire egyoldalú, de ezt a blogbejegyzésünkben ki is fejtjük részletesebben.

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G