H szériás fejlámpák

2023. szeptember 28.
olvasási idő: 11 perc

Elérkezett fejlámpákat részletező cikksorozatunk harmadik állomásához, a H szériához. Szintén sok modellt tartalmaz, akárcsak az előző cikkben bemutatott NU széria.

Bevezető:

Emlékeztetőül: A Nitecore az alábbi kategóriákba sorolja a fejlámpáit:

Ebben a cikkben a H szériát fogjuk közelebbről is megismerni, egyes típusait részletesebben is megvizsgálni.

01

A H széria két fő részre bontható, a HA és a HC jelzésű típusokra, egyetlen kakukktojásként pedig a HU60 is jelen van a kínálatban. A HC jelzésű modelljei a Nitecore fejlámpa kínálatának a csúcsát jelentik, a "legjobb" termékek ebben a sorozatban találhatók meg. Persze ez nem azt jelenti, hogy az UT, vagy az NU szériás fejlámpák ne lennének jók, vagy felső kategóriás termékek, de az igazi munkalámpák a HC széria tagjai közül kerülnek ki. A HA jelű változatok olcsóbb, műanyag házas kivitelű fejlámpák, míg a HU60 pedig külső akkuról működtethető, nagyobb méretű fejlámpa. Az egyes modellek eltérő tulajdonságokkal és képességekkel rendelkeznek. Több típusban is használt TIR (Total Internal Reflection) lencsék egyesítik a reflektoros fejlámpák jó vetítési képét a "zoomos", vagyis fókuszálható fejlámpák magas fényerejével, modelltől függően kiemelkedően magas hatótávval, vagy kiegyensúlyozott, egyenletes vetítési képpel.

02

Jellemzően vörös fényű LED is található bennük, aminek köszönhetően az éjszakai sötéthez adaptálódott szemünk éjszakai látását megőrizhetjük úgy, hogy közben plusz fényhez jutunk. Másik előnye a vörös fénynek, hogy a rovarok nagy része nem érzékeli, ezért nem repkednek a fejlámpa fényére a szúnyogok, vagy egyéb bogarak, pl. területüket őrző darazsak sem. Vannak olyan modellek, melyekben magas színhűségű LED is található. Ez főként olyan feladatok elvégzését segíti nagymértékben, ahol fontos a pontos színérzékelés, hiszen a magas színhűségű LED fénye mellett majdnem ugyan azt a színt látjuk, mint a napfény által megvilágított tárgyak esetében.
Vizsgáljuk is meg típusonként az egyes modelleket!

HA11

A legegyszerűbb modell a H szériában minden kétséget kizáróan a HA11. Egy darab AA ceruza elemmel működik, 3 fehér fényű és egy vörös fényű világítási fokozata, valamint 3 speciális villogó fokozata van. Háza tartós polikarbonát, pántja ultrakönnyű kialakítású. Gyakorlatilag ezzel ki is merítettem a teljes repertoárját ennek az apróságnak. Annak ellenére, hogy egy olcsó fejlámpáról beszélünk, meglepően magas fényerővel rendelkezik, ezért kültéren is eredményesen lehet használni. A speciális TIR lencse segítségével a vetítési kép úgy lett optimalizálva, hogy szórt fény és távolabbra világító hotspotja is legyen, ezért elég sok feladat elvégzésében lehet segítségünkre. Egyszerű kezelése miatt pedig akár gyerekek is könnyen elboldogulnak vele. Szokatlan az alsó kategóriában a vörös fény, a HA11-be viszont még ez is jutott szerencsére, ezzel talán a holdfény fokozat hiányát kompenzálta a gyártó.

03

Különlegessége a tartozék klip, melyet felhelyezve a tartókeretre akár baseball sapka sildjére is felcsíptethető vagy akár a hátizsák pántjára is felhelyezhető a lámpa. Szívünk szerint kötelezővé tennénk minden természetben járó számára legalább egy ilyen fejlámpát a túracsomagba. Sok esetben ennek a lámpának a fénye már kiutat jelenthetne a sötét erdő fogságából a gyakorlatlan erdőjáróknak is, akik a nap végére lemerült telefonjukkal világítva próbálnak botorkálni az ösvényen.

HA13

Sajnálatos módon erről a modellről sok tapasztalatunk nincs, annyira új a kínálatban. Ránézésre egészen ígéretes darab, a nagy múltú -és ismert- három darab AAA elemmel üzemelő fejlámpáknak méltó ellenfele válhat belőle. Mindez köszönhető a TIR lencsének és a meglepően magas fényerőnek, amit kipréselnek az egyetlen fehér fényű LED-ből. Emellett természetesen a vörös fény sem hiányzik. Ezek mellé meglepően jó árazással is vonzóvá tette a gyártó ezt a modellt, mely nem csak AAA elemekkel, hanem magasabb üzemidőket nyújtó, opcionálisan megvásárolható HLB1300-as lítium-ion akkupakkal is üzemeltethető.

04

Ígérem, hogy ezt a modellt is be fogjuk sokkal részletesebben is mutatni a közeljövőben, mert mi igazán nagy potenciált látunk benne. Addig is meg kell elégednünk a műszaki adatokkal, amiket a gyártó megadott brossúrájában, ami alapján egy meglepően sokoldalú modellt vizionálunk a HA13 személyében.

HA23EX

Régen megszűnt modellünk, a HA23 társmodellje, mely citromsárga színével utal ipari jellegére. Ugyanis a HA23Ex egy robbanásbiztos fejlámpa, melyet kifejezetten ipari felhasználóknak gyártanak. Épp ezért csak 3 világítási fokozata van, nincs benne speciális villogási mód vagy hasonló plusz funkció. Szikramentes háza a legszigorúbb követelményeknek is megfelel, egyenletes szórt fénye pedig segít a munkaterület homogén megvilágításában. Főként közeli munkavégzésre alkalmas, melyet a viszonylag alacsony fényereje is alátámaszt.

05

Két darab AA elemmel, vagy NiMH akkumulátorral üzemel. Speciális, extrém hőmérsékleteken végzett munka esetében célszerű lítium alapú alkáli elemekkel működtetni, melyek a szélsőséges hőmérsékletű felhasználást is jól tolerálják. Speciális felhasználása miatt elsősorban csak megrendelésre szállítjuk.

Megvásárolható:

HC60 v2

El is érkeztünk az első teljesen fémházas fejlámpánkhoz, a HC60 v2 változathoz, mely már az első széria továbbfejlesztett változata. A LED immár OSRAM gyártmányú, a fényáram is növekedett 1200 lumen értékre. A tartozék 18650 akku cserélhető, kapacitása 3400 mAh, és természetesen rendelkezik ez a modell beépített töltőelektronikával. A töltő USB-C csatlakozón keresztül kelthető életre, a csatlakozót pedig egy jól záródó menetes kupak alá rejtette a gyártó, ezért könnyen teljesítette ez a modell is az IPX7-es szabványt.

06

Egy nyomógombjával könnyen kezelhető, rendelkezik holdfény móddal és 3 speciális villogó móddal is. Ez a modell, minden természetjáró számára megfelelő lehet és hosszú üzemidőt képes biztostani hatalmas kapacitású akkumulátorának köszönhetően, ami ha lemerül könnyen és gyorsan egy feltöltött akkura cserélhető.

HC65 v2

El is érkeztünk az egyik zászlóshajónkhoz, mely az outdoor fejlámpák piacán már az első generáció óta vezető szerepet tölt be. A Nitecore HC65 v2 immár a továbbfejlesztett, második generációs fejlámpánk, ami gyakorlatilag minden funkcióval rendelkezik, amire egy fejlámpában szükségünk lehet. Nem maradt ki a holdfény mód, a magas színhűségű CRI LED és a vörös fény sem. Ha mindez nem lenne elég akkor a TIR lencsének köszönhetően a fényerő is immár 7000 cd értékű, ami fejlámpák között már kifejezetten magasnak számít. Mindeközben természetesen a szórt fényről sem kell lemondanunk, hiszen a TIR lencsének köszönhetően szinte 180 fok szélesen jelen van a szórt fény is a vetítési képben, ami minden környezetben nagyon kellemessé teszi a használatot.

07

A kezelése egy nyomógomb segítségével történik, ami egyértelmű és könnyed. Építési minősége, a cserélhető nagy kapacitású 18650 akku, a beépített töltőelektronika, amely USB-C csatlakozón át használható, mind-mind az élvonalba emelik. Fejpántja kényelmes, a Nitecore-tól megszokott minőségi darab, viselése hosszabb idő után sem kényelmetlen, a fejlámpa tömegét jól eloszlatja a viselője fején. Ebben a fejlámpánkban még nem igazán csalódott senki, magashegyi túrázók, kutató-mentő csapatok is előszeretettel választják ezt a modellünket és használják megelégedéssel.

HC68

A HC széria csúcsterméke az E-Focus vagyis elektronikusan fókuszálható fényű HC68-as. A TIR lencsékkel való fókuszálást a Nitecore vezette be a piacra. Innovációnkat mi sem mutatja jobban, hogy most már más gyártó is "bevezette" ezt a fajta fókuszálási módot, a technológiai újítások terén a Nitecore mindig is úttörőnek számított. A 10000 kandela feletti fényerő és a 200 méter feletti hatótáv fejlámpák között piacvezetőnek számít, mint ahogy az akár 800 órás üzemidő is holdfény módban. A TrueVision rendszerű TIR lencse vetítési szöge 150 fok szélesen világít meg előttünk mindent, miközben egyenletes megvilágítást biztosít.

08

2000 lumenes maximális fényárama több, mint elegendő még speciális igényeket támasztó körülmények között is. A hatalmas tudáshoz viszonylag alacsony tömeg párosul, pedig a HC68 teljes háza alumínium ötvözet, melyet HAIII katonai szabványt teljesítő kemény eloxálás véd a környezeti elemekkel szemben. A beépített intelligens töltőelektronika menettel záródó USB-C csatlakozón keresztül helyezhető áram alá, a tartozék 3500 mAh kapacitású akkumulátor pedig akár 180 perc alatt teljesen feltölthető. PWM villogás mentes fénye, ATR túlmelegedés védelme, IP68-as besorolása, 2 méteres ejtésállósága teszi a fejlámpák koronázatlan királyává.

Megvásárolható:

HC33

2018 óta piacon lévő modellünk a HC33 mit sem veszített régi fényéből, hiszen még ma is sok vetélytársát maga mögé utasítja. Az "L" kialakítású pipalámpa könnyű, 1800 lumenes fényárama ma is magasnak számít kategóriájában, majd 9000 kandelás fényereje pedig megjelenésekor még kategóriájában a vetélytársai elé pozícionálta a HC33-at, ami még ma is megállja helyét a többi fejlámpa közt. Kialakítása miatt azonban a HC33 nem csak fejlámpaként, hanem elemlámpaként is használható, mágneses zárókupakja miatt akár munkaterület megvilágítására is alkalmazható.

09

Precision Digital Optics Technology kialakítású reflektora nem csak a magas fényerőt, hanem a 100 fok széles sugárzási szöget is biztosítja. Ha ez nem lenne elegendő akkor a felpattintható diffúzorral szinte 180 fok szélességűre növelhetjük és hotspot mentessé tehetjük a HC33 fényét. Egy gombos vezérlése egyszerű, ezért is lehet olyan közkedvelt modell még a mai napig ez a fejlámpánk.

HC35

Ha röviden kellene jellemeznem a HC35 "L" kialakítású pipalámpát az ez lenne: Maximalista! Maximális akkuméret, hiszen 21700 akkut használ áramforrásnak. Maximális fényárama 2700 lumen, köszönhetően a 4 darab CREE LED-nek. 1200 óra maximális üzemidő (5000 mAh kapacitású 21700 akkuval), ami kereken 50 nap. A képességeihez viszont nagyobb méret is társul, hiszen ezt a hatalmas fényáramot nem csak előállítani fontos, hanem a keletkező hőt el is kell vezetni. Ezt az unibody -egy darabból megmunkált- fej és test segíti elő a fejen található nagyméretű hűtőbordák segítségével.

10

A textúrázott lencse egyenletes megvilágítást biztosít, miközben 100 fok szélesen teríti a fényt. Egy kapcsolós kialakítása egyszerű és egyértelmű kezelést biztosít. Ipari felhasználásra is alkalmas fejlámpánk talp részén erőteljes neodímium mágnest helyezett el a gyártó, hogy stabilan fel lehessen tapasztani fém felületekre. A beépített intelligens töltőelektronika mikro USB csatlakozón keresztül táplálható árammal. A HC35 sokkal több, mint fejlámpa, egy igazi igásló!

HU60

Az igazi úttörő, az E-focus rendszert bevezető modellünk a Nitecore HU60 már 2020 nyarán mutatta be a nagyközönségnek a TIR lencsékkel megoldott, fokozatmentes fókuszálási módot, és tette elérhetővé bárki számára! Ugyan ez igaz a 2,4Ghz-en működő távirányítóra, ami szintén a HU60 fejlámpa részét képzi, így "csuklóból" lehet kapcsolgatni a lámpát és állítgatni a fókuszát. A TrueVision rendszerű TIR lencséje akár 170 fok széles fényszórásra képes a gyártói adatok alapján, ami a valóságban is megtörténik, mert szinte a cipőnk orrát is láthatjuk ha előre nézünk, annyira széles szögben sugározza a szórt fényét a HU60-as.

11

A szokatlan kialakítása mellett az áramellátása sem mindennapi, ugyanis nem helyezhető a lámpába akkumulátor, és nincs is benne beépített áramforrás! A működtetéséhez szükségünk lesz egy külső akkumulátorra, ami legalább 18W QC szabványú gyorstöltést is támogat, mert csak akkor fogjuk elérni a turbó fokozatokat. A gyártói ajánlás a Nitecore NPB szériájú powerbank, amik IP68 vízállósági besorolással rendelkeznek és speciális módon csatlakoznak a fejlámpa USB kábeléhez vízhatlan módon. A tartozékok segítségével könnyen illeszthető bármely powerbankhoz, így az üzemidőnek csak a csatlakoztatott áramforrás kapacitása szab határt.

Megvásárolható:

Záró gondolatok:

Az NU szériához hasonlóan a Nitecore H szériája is népes, sok modellt vonultat fel a termékpaletta szinte teljes spektrumát felölelve. Alapvetően mi mégis a fémházas modellekkel párosítjuk a H szériát, azon belül is főleg a HC jelzésű modellekkel, melyek a professzionális felhasználók igényeit is ki tudják elégíteni. Robosztus fém házuk, magas víz és porállóságuk, magas fényáramuk, sok esetben magas fényerejük is a fejlámpa kínálat csúcs termékeivé teszik őket! A prémium kategóriában is piacvezető modelljeink nem véletlenül váltak kedveltté nem csak a túrázók, vadászok, horgászok, hanem az ipar számos területén dolgozók körében is. Ellenállók, megbízhatók, kiemelkedő a fényük, és olyan innovációkat alkalmaznak, melyeket a piac csak évekkel később képes követni. Nem véletlenül vált a Nitecore szlogenjévé: "Keep innovating!", vagyis "Maradj innovatív!".

 

Mi sem bizonyítja jobban H szériás fejlámpáink minőségét, mint az, hogy egyes modelljeink még évek múltán is piacvezetők az eladásokban és a vásárlói elégedettségben. Ez nemcsak nekünk jó, hanem a tulajdonosoknak is, akik egyszeri befektetéssel egy olyan terméknek kerülnek birtokába, ami időtálló mind tartósságban, mind pedig műszaki tartalomban. Az 5 éves garancia is ezt bizonyítja, melyet hivatalos forrásból származó, magyar piacra exportált lámpáink esetében rövid határidőkkel tudunk általában teljesíteni, amennyiben szükség lenne rá.

12

Mivel előző cikkemben is kiemeltem egy-két terméket, ezért most is megteszem. A mi kedvencünk kétségkívül kettő fejlámpa a H szériából:

  • A HC65 V2, mely egyesíti a magas hatótávot a magas fényárammal, rendelkezik magas színhűségű CRI fénnyel, vörös fénnyel, valamint beépített töltőelektronikával is, mindezt pedig teljesen por és vízálló kivitelben. A teljesen fém háza biztosítja, hogy külső behatásokkal szemben is ellenálló legyen, mégis viszonylag alacsony tömeg jellemzi, ezért hosszabb távon sem kényelmetlen viselése. Ezt a tulajdonságát a fejlámpában dolgozók értékelik leginkább, ugyanis napi több órán át viselve egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora terhelést kell kompenzálnunk. Az NU széria beépített akkumulátoraival szemben előnyös tulajdonsága a cserélhető, nagy kapacitású 18650 akkumulátor, melyet másodperceken belül ki lehet cserélni egy feltöltött tartalék akkura mikor lemerül.
  • Másik kedvencünk a Nitecore HC68, ami a teljesen testre szabható fényével a piacon még mindig kivételes terméknek számít. Magas fényárama és magas fényereje mellett viszonylag könnyű, és cserélhető akkumulátora van ennek a modellnek is, ami miatt igazi munkalámpa válhat belőle. Sok funkciója miatt bárki számára megfelelő fényforrás lehet, azonban érdemes elmélyülni a kezelési könyvben, hogy minden képességét ki tudjuk aknázni.

13

A Nitecore H szériás fejlámpák magukban hordozzák a kiváló minőség és innováció esszenciáját. Valódi élményt nyújtanak azoknak, akik elkötelezettek a minőség és teljesítmény mellett, és ezt a termékcsaládot választják. Ezek a kiválóan tervezett és kivitelezett fejlámpák valódi példák a felső kategóriás, prémium termékekre.

További cikkeink

2024. február 22.
Nitecore EDC33 elemlámpa teszt

A Nitecore EDC sorozata két új taggal bővült, az EDC33 és az EDC35 modellekkel. A kisebbik modellt, az EDC33-ast szeretném bemutatni közelebbről.

2024. február 16.
Kiránduláshoz, túrázáshoz, Kéktúrához ajánlott lámpák és fejlámpák

Itt a tavasz, lassan felszáradnak erdeink, és egyre többen látogatnak ki ilyenkor a természetbe, hogy élvezzék a friss levegő és a gyönyörű tájak látványát. Azonban sok esetben megfeleldkeznek egy rettentően hasznos, akár életmentő kiegészítőről, mégpedig a lámpáról! Ebben a cikkben a világító alkalmatosságok szükségességére szeretnénk felhívni figyelmeteket, amiknek helye kell, hogy legyen a csomagotokban!

2024. január 8.
Milyen akkutöltőt vásároljak?

Felmerülhet a kérdés a felhasználókban, hogy vajon van-e értelme még 2024-ben akkutöltőt venni az elemlámpájához, hiszen már szinte minden lámpában van beépített töltőelektronika. A kérdés nem ennyire egyoldalú, de ezt a blogbejegyzésünkben ki is fejtjük részletesebben.

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G