NU szériás fejlámpák

2023. szeptember 19.
olvasási idő: 12 perc

Mint az előző cikkben írtuk, a Nitecore fejlámpa kínálatát fogjuk picit részletesebben is körbejárni sorozatunkban. Következő állomásunk az NU széria!

Bevezető:

Emlékeztetőül: A Nitecore az alábbi kategóriákba sorolja a fejlámpáit:

Ebben a cikkben az NU szériát fogjuk közelebbről is megismerni, egyes típusait jobban kivesézni. Mivel egy elég átfogó modellszériáról van szó, ezért a cikk egy kicsit hosszabb lesz a megszokottól!

01

Jelzőfények:

Az NU szériába nem csak kifejezett fejlámpák, hanem jelzőfények is tartoznak. Ezek vészhelyzet esetén használhatók lámpaként, akár egyes modellek fejlámpaként is, mégis elsődleges feladatuk az, hogy a használó helyzetét-pozícióját megjelöljék.
Miért is jó ez? Merülhet fel a kérdés a vásárlókban. Valójában több mindenre, mint gondolnátok!
Nem csak a hangzatos "taktikai" felhasználásnál van egy ilyen jelzőfénynek értelme, hiszen sok esetben fontos az, hogy tudassuk környezetünkkel a jelenlétünket. Egészen egyszerű példa erre, ha például a fejlámpánkat kiegészítve a táska, vagy a fejlámpa pántjának hátsó részére helyezzük el a jelzőfényt, ezzel a többi közlekedő számára tesszük helyzetünk egyértelművé vagy hívjuk fel a figyelmet jelenlétünkre pl. esti futás alkalmával. De lehet ez egy éjszakai túra, erdei séta is, ahol például a vadászoknak jelezhetjük egyértelműen jelenlétünket. Horgászat során kötelező a horgászhely éjszakai megvilágítása, csakúgy mint a csónaké. Egyes modelljeink akár egész éjszakán át tudnak fehér, vagy színes fényt is biztosítani. De egy elakadt, álló autóban, vagy akár a táborhelyünk megjelölésére is megfelelő egy ilyen kis eszköz.

02

NU05 és NU05 v2

A legkisebb modell, amely fehér folyamatos fényt, fehér villogást, valamint vörös fényű gyors és lassú villogást is tud biztosítani. A KIT kivitelekben lévő tartókonzollal akár kerékpáron is használhatjuk elöl vagy hátul is jelzőfénynek a fehér és vörös fényű villogásokat. Akkuja szabadidős tevékenységekhez elegendő üzemidőt biztosít, töltése pedig a kis kapacitású akku miatt hamar befejeződik.

03

A hátsó felén lévő akasztó segítségével MOLLE rendszerre könnyen és biztonságosan rögzíthető, de mi a kutya nyakörvére is fel szoktuk tenni ha erdőben sétálunk vele. Fő a biztonság!

Megvásárolható:

NU06 LE és NU06 MI

A jelzőfény sorozat második tagjai az NU06 LE és az NU06 MI változatok. Mindkettő modell tud RGB, vagyis vörös, zöld és kék fényt villogó és konstans világításként is használni. Az LE végű modell negyedik LED-je fehér fényű, míg az MI végű változat 940 nm hullámhosszú infra fényű LED-et tartalmaz. Legyen szó gyakorlatról, bevetésről vagy egy éjszakai airsoft harcról, ezek a kis jelzőfények egészen biztosan kilégítik a csapatok igényeit. Kezelésük egyszerű, akkujuk nagy kapacitású, valamint a tartozék tartókonzoloknak köszönhetően könnyen rögzíthetők felszerelésünkön akár ARC rail sínen, akár MOLLE rendszeren is.

04

A hosszabb üzemidők miatt ez a modell már nem csak hobbi felhasználóknak megfelelő, hanem akár munkában is alkalmazható. Minden LED tud folyamatos és villogó fénnyel is világítani, az infra fény bekapcsolt állapotáról az MI jelzésű modellben vibramotor tájékoztatja a használót. Az MI változatot speciális kivitele miatt csak megrendelésre tudjuk beszerezni!

NU07 LE

Jelzőfény sorozat utolsó tagja az NU07 LE, mely öt színben képes folyamatos és villogó módon is világítani. Ennek a modellnek a legnagyobb kapacitású a beépített akkumulátora, ezáltal a leghosszabb üzemidőt ez a modell nyújtja. USB-C csatlakozója belső vízálló, nem kell tartanunk attól, hogy az időjárás kárt tenne benne, még így, hogy nincs külön fedele sem fog beázni. Vörös, zöld, sárga, fehér és kék fényekkel tud konstans világítani és villogni is, melyeket egy speciális vörös-kék villogási funkció is kiegészít.

05

ARC rail sínre felszerelhető, de kialakítása lehetőséget nyújt a MOLLE rendszerekhez való rögzítésre is, valamint a tartozék konzollal hook and loop felületre is feltapasztható, valamint gumipánttal vagy vékony zsinórral a konzolt bárhová felrögzíthetjük.

Megvásárolható:

NU11

Az egyik legújabb modellünk az NU11, mely pár napja jelent meg. Kifejezetten sildes sapkák napellenzőjére csúsztatható fel. Ez az egyetlen modellünk, mely rendelkezik szenzoros kapcsolással, vagyis lehetséges a fejlámpát ki- vagy bekapcsolni ha előtte elhúzzuk a kezünket. Természetesen ez a funkció külön bekapcsolható. A lámpa két fehér fokozattal és egy konstans, valamint egy villogó vörös fényű fokozattal rendelkezik.

06

A beépített akkuja 600 mAh kapacitású, USB-C csatlakozón keresztül tölthető.

Egyenlőre még nem megvásárolható, amint rendelhetővé válik feltöltjük a termékek közé!

NU21

A fejlámpa sorozat második tagja szintén egy új termék, de már elérhető kínálatunkban. Az NU21 modell legfőbb tulajdonsága az egyszerű kezelés, valamint a kényelmes, jól szellőző ultra könnyű fejpánt. Az egész fejlámpa könnyű, mindössze 44 gramm a tömege és mellette 360 lumen maximális fényáramra képes. A beépített 500 mAh kapacitású akkumulátort USB-C csatlakozón keresztül tudjuk feltölteni.

07

Nem csak fehér fényt, hanem vörös fényt is találunk a világítási módok között. A fehér fényű spot és szórt fényű LED együtt vezérelhető 4 fokozatban, a villogó fokozatok pedig el vannak rejtve az alap menüből, ezért azt véletlenül nem valószínű, hogy bekapcsoljuk. Nagyszerű választás gyerekeknek és idősebbeknek is ez a fejlámpa egyszerű kezelése és jó fénye miatt.

NU25 és NU25UL

Kedvenc modelljeink a Nitecore NU25 és annak ultralight változata az NU25UL. Miért is szeretjük és ajánljuk ezt a típust? Az NU25 56 g tömege és az NU25UL 45 g tömege is nagyon könnyűnek számít kategóriájában, de mégis 400 lumen maximális fényáramra képes mindkettő modell. Hatótávjuk már szinte minden feladatra alkalmassá teszi őket. Akkumulátoruk 650 mAh kapacitású és USB-C csatlakozón keresztül könnyedén feltölthető. A szórt fényű és a koncentrált, spot fényű LED külön is kapcsolható, ezzel plusz energiát tudunk spórolni, ami az üzemidőt növeli.

08

A vörös fényű LED erős, 10 lumenes fényárama már elegendő a legtöbb éjszakai feladatra. Töltöttsége könnyen leolvasható az új visszajelző fényeknek köszönhetően, vezérlése pedig egyszerű a két nyomógombbal.

Megvásárolható:

NU31 és NU33

Nagyon hasonló modellekről van szó, azonban a magasabb modellszám itt is magasabb tudást jelent. Az NU31 főként színes mivoltával hívja fel magára a figyelmet, akkumulátora 1800 mAh kapacitású és USB-C csatlakozón át tölthető újra. Maximális fényárama 550 lumen, ami 5800 cd fényerővel párosul. A vörös fény konstans világítása 5 lumen fényáramú. A fejpántja keskeny, fényvisszaverő feliratokkal ellátott, akárcsak az NU33 esetében. Ez az a modell amire mi már azt mondjuk, hogy teljes értékű fejlámpa. Gyakorlatilag minden funkciót megkapott, amit a HC szériás felső kategóriás modellek, viszont beépített az akkumulátora, valamint polikarbonát és alumínium a felépítése, nem tisztán fémből áll. Többek közt ezért is tud mindkét modell 95,5 g tömegű maradni.

09

Az NU33 már 2000 mAh kapacitású akkuval van szerelve, ami kategóriájában magasnak számít, 700 lumenes maximális fényárama 4578 cd fényerővel párosul, valamint a vörös fény ebben a modellben már 13 lumen fényáramú. A jól eltalált vetítési képű TIR lencse miatt nagyon széles a szórt fénye, de a hotspot mégis meglepően távolra képes elvilágítani. Ezt a fejlámpát már éjszakai túrához is szoktuk ajánlani, mert üzemideje és magas fényereje erdei használatra is alkalmassá teszi, akár több napon keresztül is. A magas színhűségű, szórt fényű LED a HC31 és a HC33 modellekben megegyező. Mi a jobb specifikációval rendelkező HC33 modellt ajánljuk, de a döntés mindig a vásárló kezében van!

NU35

Az NU sorozat legrégebbi modellje az NU35, de így sincs szégyenkezni valója, mert jó tulajdonságokkal rendelkezik ez a fejlámpa is. Először is ez sorozat egyetlen tagja, mely képes AAA elemekkel is üzemelni. Van beépített 580 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátora is, amit USB-C csatlakozón keresztül lehet feltölteni. A TIR lencsével ellátott elsődleges LED akár 480 lumen fényáramot is képes magából kipréselni, és van beépített HCRI LED, valamint erős, 12 lumenes fényáramú vörös fényű LED is a repertoárjában.

12

Kezelése egyszerű a két gombos kivitelnek köszönhetően. Legvonzóbb azonban a vételára lehet sokak számára, és ezért az összegért már egy teljes értékű fejlámpát kapunk!

Megvásárolható:

NU40 és NU43, valamint NU50

El is értünk a jelenlegi modellpaletta végére. Itt 3 modellt vettem egy kalap alá, ennek okát pedig meg is osztom olvasóimmal:
Az NU40 és NU43 modellek beépített -vagyis nem cserélhető- 18650 akkuval vannak szerelve, a kisebb modell 2600 mAh kapacitású, míg az NU43 3400 mAh kapacitású változattal. Az NU50 beépített 21700-as méretű akkumulátora 4000 mAh kapacitású. Ez az egyik legnagyobb különbség közöttük, azonban az NU40 1000 lumen maximális fényáramánál az NU43 1400 lumen maximális fényárama jelentősen magasabb, az NU50 pedig szintén ekkora fényáramra képes. Az NU40 és NU43 fejlámpa tömege megegyezik, az NU50 nehezebb és nagyobb méretű is a másik kettőnél.

10

Fontos kiemelnem, hogy az NU40, NU43 és NU50 esetében is csak együtt tudjuk a szórt fényű és a spot fényű LED-eket kapcsolni. A fényük a TrueVision+ technológiájú TIR lencsének köszönhetően egyenletes távoli és közeli célpontok esetében is. Minden modell rendelkezik beépített közelség szenzorral, mely a magas és a turbó fokozatokban automatikusan bekapcsol, és ha akadályt érzékel a lámpa előtt akkor visszaveszi a fényáramot 300 lumenes értékre, ezzel óvva ruháinkat és táskánkat attól, hogy a LED koncentrált fénye kiégesse.

11

Az NU43 modell a "legkönnyebb 18650 akkut használó fejlámpa" címével rendelkezik, ugyanis nincs más a piacon, akinek ilyen könnyű, ekkora méretű akkut használó modellje lenne. Ez többek közt a könnyű, perforált, tehát jól szellőző, az átlagosnál valamivel szélesebb fejpántnak is köszönheti, ami csak egy körbefutó pántot használ, és így is stabilan megtartja a fejlámpát. A fejpánt belső felében lévő szilikoncsík meggátolja, hogy elmozduljon a fejlámpa akár intenzívebb mozgás közben is, valamint az izzadtságot nem engedi a szemünkbe folyni, hanem elvezeti a halánték felé.

13

Az egy pántos kivitelnek köszönhetően könnyen és gyorsan fel-le vehető, ezért szinte mindenkinek kényelmesebb ezt hordani, mint a keresztpánttal is rendelkező nagyobb modelleket.
A beépített töltő USB-C csatlakozón keresztül táplálható és akár 2A-es gyorstöltésre is képes. Ezzel az NU43 akár 2 óra alatt végez, 30%-ról 80%-ra pedig mindössze 40 percet alatt feltöltődik, köszönhetően az intelligens és erőteljes töltőelektronikának.

20

A piacon egyedülálló, új fejlesztésű "18650 akku bővítő egység" segítségével az NU40, NU43 és NU50 modellek felszerelhetők egy plusz akkumulátor fogadására képes tartóval. Ez nem csak tölti és meríti a behelyezett 18650 akkut, hanem képes akár vörös fénnyel is villogni, így futás közben a többi közlekedő könnyebben észreveszi jelenlétünket. Ezt a bővítő egységet használva a fejlámpánk nem csak hosszabb üzemidőre lesz képes, hanem automatikusan átkapcsol "performance" módba, ezzel stabilizált magas fényáramot biztosít a használata során.

Megvásárolható:

Tények

Az NU sorozat lámpáinak közös jellemzője a beépített akkumulátor, ami ellen lehet érveket és ellenérveket is sorakoztatni, én itt most az egyik leggyakrabban felhozott ellenérvet szeretném szakértői szemmel nézve az olvasók szeme elé tárni:
"Ha tönkremegy az akku akkor ki kell dobni az egész lámpát!"
Tény: A fejlámpáinkba és jelzőlámpáinkba épített kisebb kapacitású akkumulátorok 300 ciklusra tervezett élettartamúak, ami azt jelenti, hogy 300 alkalommal tudjuk teljesen lemeríteni és feltölteni, mielőtt az akku kapacitása a kezdeti érték 80%-a alá csökkenne. Tehát nem ennyi a beépített akkumulátor teljes élettartama, hanem ennyi ciklusra garantálja a gyártó, hogy az akku kapacitása még nem romlik jelentősen!
Számokban kifejezve:
Heti 1 alkalommal lemerítve és feltöltve a lámpánkat annak akkuja több, mint 5 év után veszít a kapacitásából 20%-ot! Ennyi idő alatt már az akku kémiai öregedése is számottevő.
Tény: Az NU40, NU43 és NU50 modellek esetében még magasabb a tervezett ciklusszám a beépített 18650 akkunak köszönhetően! Ezek már 500 ciklust tudnak, ami heti egyszeri töltés-merítés esetén több, mint 9 évnyi élettartamot jelent!

14

Amit spórolhatunk a beépített akkuval:

  • Rengeteg kidobott alkáli elem, amit nem használunk el és nem kerül szemétként a kukába, jobb esetben az elemgyűjtő konténerbe. Ezzel máris sokat tettünk a környezetünk védelme érdekében! Mi bízunk Bennetek és abban, hogy már ez is elég motiváció ahhoz, hogy akkumulátoros lámpát válasszatok!
  • Sokkal több embert motivál viszont a spórolás, amit elérhet egy ilyen lámpával. Ha a megszokott 3x AAA elemes fejlámpák elemfogyasztásával számolunk akkor éves szinte heti egy garnitúra elem lemerítésével számolva évente több, mint 20000 Ft-ot spórolunk meg ha az alkáli elemeket nem vásároljuk meg! Ez már mindenki számára értelmezhető és kézzel fogható előny!

 

15

Konklúzió:

Látható, hogy egy összetett és bőséges választékot nyújtó sorozatot ölel fel az NU széria. Alapvetően kétfelé bontható: jelzőfények és fejlámpák találhatók benne. A fejlámpák közös jellemzője az egy pántos kivitel, ami alól az ultra könnyű modellek "zsinóros" fejpántja részben kivételt képez, de csak technikailag, a használat szempontjából azok is egy pántnak felelnek meg. A könnyű, és könnyen felkapható fejlámpák nagy népszerűségnek örvendenek, aminek az oka is érthető, hiszen némelyik modell tényleg olyan könnyű, hogy észre sem lehet venni, hogy felvettük és a fejünkön van, még hosszabb használat során sem. Ideális választás az NU sorozat fejlámpája szinte minden tevékenységhez, akár otthununkban használjuk, akár a ház körül, nem fognak csalódást okozni. Mellette akár sportoláshoz is hordhatjuk, legyen szó egy kis kocogásról vagy akár több napos horgászatról, kempingezésről vagy túrázásról, minden feladathoz találunk megfelelő modellt. Anyaghasználatuk, kivitelezésük, használatuk során is érezteti a tulajdonossal, hogy prémium terméket vásárolt, ami pont azt teszi amiért vettük: világít, a lehető legtökéletesebben! Használatukkal élménnyé válik a szabadban eltöltött idő, még akkor is, ha közben ránk sötétedik, vagy esetleg betévedünk egy barlangba, sötét épületbe vagy pincébe.

16

Törtem sokat a fejem, hogy melyik modellt tudnám kiemelni, de igazából az összes NU szériás fejlámpa jól eltalált darab és van helye a termékpalettán. Ha mégis csak egyet választhatnék az talán az NU33 lenne, ami tényleg olyan, mint egy profi felső kategóriás fejlámpa, mégis kompakt és könnyű. Nagy kapacitású akkujának köszönhetően hosszabb üzemidővel rendelkezik az átlagos kompakt fejlámpáknál, valamint a hatótávja is szokatlanul magas, például a "régi" HC60 és HC65 modelleknél is magasabb. Egyszóval ez egy igazi mindenes, amivel már szinte bárhová el lehet indulni.

17

Jelzőfényeink hasznosságát fentebb már ecseteltem és tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom őket. Amíg nincs ilyen a tulajdonunkban addig nem is tapasztaljuk meg azt, hogy milyen sok esetben lehet őket használni. Vészhelyzetben akár egy helyiséget is képesek bevilágítani apró méretük és alacsony fényáramuk ellenére fehér fényükkel. Természetjárás során is hasznos társunk lehet, főleg, ha négylábú barátunk is velünk tart, akinek helyzetét segítségükkel könnyen nyomon tudjuk követni, ha hámjukra vagy nyakörvükre helyezünk egy ilyen jelzőfényt. Terepfutóknak, akik sötétben is hódolnak hobbijuknak szinte kötelező. Akárcsak az út szélén sétáló turistáknak, akik általában sötét ruházatban teszik meg télen is a túra végén lévő utolsó kilométereket, ezzel kalandossá téve a többi közlekedő életét is.

 

18

Ahhoz, hogy a szabadban töltött idő biztonságban teljen és csak az élményeket gyűjtsük fontos, hogy legyen nálunk kézilámpa és fejlámpa, ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy a tél közeledtével mindig feltöltve, zárolva, vagy a zárókupakot meglazítva legyen nálunk fényforrás szabadidős tevékenységeink során. Aki biztosra akar menni az egy feltöltött powerbankot, vagy tartalék áramforrást is vigyen magával! Ezen eszközök hordozása nem csupán praktikus, hanem akár életmentő is lehet egy váratlan helyzetben. Bízunk benne, hogy cikkünk segített megérteni, miért is olyan fontos a fejlámpa, és miért érdemes mindig egyet magunkkal vinnünk az utazásaink és mindennapi kalandjaink során. Ne feledkezzünk meg róla, és legyünk felkészültek a sötét időkre és váratlan eseményekre egyaránt!

További cikkeink

2024. február 22.
Nitecore EDC33 elemlámpa teszt

A Nitecore EDC sorozata két új taggal bővült, az EDC33 és az EDC35 modellekkel. A kisebbik modellt, az EDC33-ast szeretném bemutatni közelebbről.

2024. február 16.
Kiránduláshoz, túrázáshoz, Kéktúrához ajánlott lámpák és fejlámpák

Itt a tavasz, lassan felszáradnak erdeink, és egyre többen látogatnak ki ilyenkor a természetbe, hogy élvezzék a friss levegő és a gyönyörű tájak látványát. Azonban sok esetben megfeleldkeznek egy rettentően hasznos, akár életmentő kiegészítőről, mégpedig a lámpáról! Ebben a cikkben a világító alkalmatosságok szükségességére szeretnénk felhívni figyelmeteket, amiknek helye kell, hogy legyen a csomagotokban!

2024. január 8.
Milyen akkutöltőt vásároljak?

Felmerülhet a kérdés a felhasználókban, hogy vajon van-e értelme még 2024-ben akkutöltőt venni az elemlámpájához, hiszen már szinte minden lámpában van beépített töltőelektronika. A kérdés nem ennyire egyoldalú, de ezt a blogbejegyzésünkben ki is fejtjük részletesebben.

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G