Milyen akkutöltőt vásároljak?

2024. január 8.
olvasási idő: 13 perc

Felmerülhet a kérdés a felhasználókban, hogy vajon van-e értelme még 2024-ben akkutöltőt venni az elemlámpájához, hiszen már szinte minden lámpában van beépített töltőelektronika. A kérdés nem ennyire egyoldalú, de ezt a blogbejegyzésünkben ki is fejtjük részletesebben.


 

Bevezető

Mire is jó egy akkumulátortöltő?

Az első kérdés talán ez, amire választ kell adni. Az akkumulátortöltő az újratölthető akkumulátorok lemerült, vagy merült állapotából képes azt újra teljesen feltölteni. Mindezt persze egy pontosan programozott és felépített töltési metódussal teszi, ami kíméli az akkumulátort a töltés kezdetén, maximalizálja a töltőáramot a töltés közben, és a töltés lezárását is az akkumulátor kémiai összetételének megfelelően a lehető legkíméletesebben végzi el.

nyáklap

Milyen töltőket különböztetünk meg?

A második legfontosabb tulajdonságuk, hogy milyen kémiai összetételű akkumulátorokat képesek feltölteni. Ez alapján megkülönböztetjük az NiMH (nikkel-metál-hidrid), a lítium-ion és a lítium-vasfoszfát (LiFEPO4) akkumulátorokat. Ezek a leginkább elterjedt akkumulátorok kémiai összetételük alapján. Némelyik töltő csak az alkáli elemek kiváltására megfelelő NiMH akkukat képes feltölteni. A Nitecore kínálatában ilyen akkutöltő nincs. Van olyan töltő, ami csak a lítium-ion akkukat tölti fel. A hibrid töltők többféle kémiai összetételű akkumulátort is képesek feltölteni. Van, ami csak a NiMH és a lítium-ion akkumulátorokat kezeli, de van olyan is, ami mindhárom főbb kémiai összetételű akkumulátort képes feltölteni.

akku

Miért jobb egy külső akkutöltő, mint a lámpák beépített töltése?

Ez talán az első kérdés, ami felmerül az átlagos vásárlóban, hiszen ma már szinte minden lámpában van beépített töltőelektronika, de már az akkuk jelentős része is rendelkezik beépített töltéssel. A válasz rendkívül egyszerű, ugyanis az esetek nagy részében nem csak egy, hanem több akkut is fel tudunk vele tölteni egyszerre, akár 8 darabot is, valamint szinte bármely méretű akkumulátort fel lehet vele tölteni, nem csak az adott lámpához való méretet. És persze ez nem minden, hiszen a bennük lévő elektronika jóval kifinomultabb és pontosabban működik, mint ami egy apró, lámpába vagy akkuba épített elektronikától várható. Az akkumulátorok kémiai összetételét is keverhetjük, ugyanis ezek kivétel nélkül külön kezelik az egyes töltési csatornákat, kvázi egy 4 ágyas töltő olyan, mintha 4 darab egy ágyas akkutöltő lenne egy házba építve. Sok esetben nem csak feltöltik az akkumulátort, hanem a betöltött kapacitást is mérik, de néhány modellen lehet a töltőáram értékét is szabályozni, valamint vannak olyan töltők is, amik az akku állapotát is megmondják azoknak a belső ellenállása alapján.

elektromosság

Lítium-ion akkutöltők

Ritka a csak lítium-ion akkumulátorok töltésére képes külső töltő, mégis találunk ilyet a Nitecore UI1 és Nitecore UI2 személyében a kínálatban.
Jellemzőjük a pontos és megbízható működés, de csak és kizárólag 3,6V feszültségű lítium-ion akkumulátort használhatunk bennük. Nagy előnyük, hogy a hosszú méretű, védett 21700 akkumulátorok is beleférnek. Az 1A-es maximális töltőáram nem teszi villámgyors töltővé, cserébe viszonylag kíméletesen fogja az akkumulátorainkat kezelni. Ezeken a töltőkön nincs lehetőség semmit elállítgatni, ha akkumulátort helyezünk bele akkor azt elemzi, majd megkezdi az akku töltését a töltöttségi szintjének megfelelő módon. Természetesen rendelkezik rövidzárlat, fordított polaritás és túlmelegedés védelemmel is, valamint tűzálló polikarbonát háza teszi megbízható, egyszerűen kezelhető társunkká. A visszajelző LED-ek egyértelműen jelzik, hol tart a töltési folyamat, a töltés végén pedig automatikusan lekapcsolja az akkut az áramkörről, ezzel a túltöltést megakadályozva. Mikro-USB csatlakozóján át maximum 5V feszültség mellett 2A áramerősséget képes felvenni, ekkor képes a maximális teljesítményének leadására is.

Megvásárolható:

Az elektromos cigaretta használóknak hozták létre a Q sorozatot, amiben a Nitecore Q4 4 akkumulátor, a Nitecore Q6 pedig akár 6 akkumulátor töltését is lehetővé teszi egyszerre.
A vidám színű akkutöltők közös jellemzője, hogy főként  IMR 18650 akkuk töltésére tervezték őket, illetve mindkettő 2x 2A maximális töltőárammal rendelkezik. Több akku behelyezése esetén 4x 1A vagy 6x 0,75A töltőáram áll rendelkezésre. Ezek a töltőknek sikerült az UI szériánál is egyszerűbbnek lenniük, ugyanis ezeken minden töltési csatorna felett egy két színben világítani képes LED került. Piros: tölt, zöld: kész a töltés. Ennyire egyszerűen is lehet ezt. Fordított polaritás és rövidzárlat védelem természetesen van, valamint ebben van töltési idő figyelés is, ami 15 óra töltés után mindenképp lekapcsolja a töltési folyamatot. 12V DC csatlakozójába a tartozék hálózati adapteren keresztül juttathatunk áramot, de opcionálisan vásárolhatunk hozzá 12V szivargyújtó adaptert is. Kezeli az akkumulátorokat mindkettő 75mm-es hosszúságig, de a védett 21700 akkuk csak a 6 csatornás töltőbe férnek bele.

Megvásárolható:

Lítium-ion és NiMH hibrid akkutöltők

Az összes többi akkutöltő már képes a lítium-ion akkumulátoron kívül legalább a nikkel-metál-hidrid akkuk töltésére is. Nem egy típus kezeli a lítium-vasfoszfát, valamint a nikkel-kadmium akkukat is. Persze ezt a kategóriát is lehet tovább bontani, hiszen itt is vannak egyszerű, teljesen automata, valamint picit bonyolultabb, kijelzővel is rendelkező modellek. Én is e szerint csoportosítom őket.

NL2160

Kijelző nélkül

Talán ebben a kategóriában a legegyszerűbb a Nitecore New i2 és Nitecore New i4 intellicharger töltők. Nevükkel ellentétben ezek már nem annyira új modellek, viszont megbízhatóságuk és végtelen egyszerűségük miatt a mai napig kedveltek a felhasználók körében. Jellemzőjük, hogy beépített tápegységgel rendelkeznek, ezért otthonunkban a tartozék EU hálózati kábellel könnyen üzembe tudjuk őket helyezni. Egyszerűségük ellenére elég nagy tudással rendelkeznek: képesek tölteni az NiMH, NiCd, Li-Ion, LiFePO4 akkukat, és a lítium kémiájú akkukból nem csak a 3,6V hanem a 3,8V feszültségű változatokat is tudja kezelni, igaz ezt már be kell állítani. Kettő gombjával és LED visszajelzőjével a használata pofon egyszerű, az NiMH vagy Li-Ion akkut behelyezve automatikusan megkezdi annak töltését. A védelmi áramkörök közül a rövidzárlat, fordított polaritás, túlmelegedés és a túl hosszú töltési idő védelem is bele került ebbe a szériába. Egyszerű LED visszajelzőjük egyértelmű információt ad az akku töltöttségi szintjéről, töltőárama pedig maximum 1x 1A leadására képes, tehát rettentő kíméletes az akkumulátorokkal, cserébe hosszabb töltési idővel kell számolnunk.

i2 i4 i8

A Nitecore i8 intellicharger a legtöbb akku fogadására képes akkutöltőnk. Összesen 8 töltési csatorna található a megszokott "fekvő" pozíciótól eltérően álló helyzetben. Képes kezelni az NiMH és az NiCd akkukat, valamint a Li-Ion akkukat is. Csak 4,2V feszültségre képes tölteni a lítium-ion akkukat. A behelyezett cellákat automatikusan analizálja és detektálja azoknak kémiáját, a töltést pedig ennek megfelelően kezdi el. Minden töltőhely felett piros fénnyel jelzi a töltés folyamatát, és zöld fénnyel jelzi, ha a töltés befejeződött. EU hálózati csatlakozóval rendelkezik, töltőárama pedig maximum 2x 1,5A értékű, de 4 akkut képes tölteni darabonként 1A árammal. 8 akku egyszerre történő töltése esetén 0,5A a maximális töltőáram. A védelmi áramkörök közül a fordított polaritás és a rövidzárlat védelmen kívül rendelkezik töltési idő figyeléssel is, ami 20 óra múltán automatikusan lekapcsolja a töltőelektronikát.

Megvásárolható:

A legnagyobb tudású, kijelző nélküli töltőnk a Nitecore Ci2 és a Nitecore Ci4 modell. Ezek már támogatják az USB-C csatlakozón keresztüli QC/PD szabványú gyorstöltés funkciót, ezért megfelelő fali adapterrel képesek akár 12V 1,5A áramfelvételre is. Ez azt jelenti, hogy egy akkut képesek 3A töltőárammal is tölteni, amit csak magas terhelhetőségű (típusszám után HP jelzéssel ellátott) akkumulátorok esetében javaslunk. 2 csatorna használata esetén 1,5A töltőáramot képesek leadni csatornánként gyorstöltés funkció használatával, amit a töltőhely feletti visszajelző LED-ek közül a piros fény világítása jelez. Normál módban 1 akku esetén 2A, 2 akku esetében pedig 2x 1A a töltőáram értéke.

Ci2

A töltési folyamatot kis zöld fényű LED-ek jelzik, amikből, ha mindhárom folyamatosan világít akkor végzett a feladattal, és lekapcsolja a töltőelektronikát, ezáltal megakadályozza az akkumulátor túltöltését. Védelmi rendszerelkből is került ezekbe a modellekbe: fordított polaritás és rövidzárlat esetén is a használt csatorna feletti 4 visszajelző LED villogása jelzi a hibát. A töltési időt is figyeli csatornánként, és 10 óra múltán lekapcsolja a töltési folyamatot, ezzel megakadályozva a hibás akkumulátorok esetleges túltöltését. Mivel a készülékeken egyetlen gombot sem találunk, ezért nem is tudunk rajtuk semmit elállítgatni, automatikusan azonosítják és töltik fel az akkumulátorokat. A 60mm alatti lítium-ion cellákat kis kapacitású akkumulátornak azonosítja, és a töltőáramot 500 mA értéken maximalizálja, NiMH akkuk esetében pedig az alapérték 500 mA, amit D méretű cella esetén 1A töltőáramra növel.

Ci4

A Nitecore SC2 kifutó modellként még pár darab erejéig elérhető a kínálatunkban. Ennek jellemzője, hogy ultra magas töltőáramokkal rendelkezik a töltő, összesen akár 3A + 2A töltőáramot képes kipréselni magából két nagy terhelhetőségű behelyezett akkumulátor esetében. Az EU hálózati csatlakozóval ellátott gyorstöltő Li-Ion és NiMH, valamint NiCd akkukat is képes tölteni. A töltőáramot automatikusan állítja be a cella méretéhez, és kémiai összetételéhez alkalmazkodva. NiMH (NiCd) akku esetén maximum 500mA töltőáram az alapbeállítás, de manuálisan akár 2A is beállítható. Ennél nagyobb cellák esetében 1A az alapbeállítás és szintén akár 2A értékig növelhetjük a töltőáramot. Lítium-ion akku esetében 60mm alatti hosszú cellák esetén 0,5A a töltőáram automatikus értéke, amit 1A-ig növelhetünk manuálisan is. Hosszabb, nagy kapacitású cellák esetében 1A az alapértelmezett töltőáram, amit akár 3A-ig növelhetünk manuálisan átállítva a töltőáramot. Fordított polaritás és rövidzárlat védelem került beépítésre, amit kiegészít a töltési idő figyelése is, ami 10 óra után lekapcsolja az adott cella töltését biztonsági okokból. 

Megvásárolható:

Kijelzővel rendelkező modellek

Talán a legrégebben forgalomban lévő modellünk a Nitecore D2 és Nitecore D4, amik LCD kijelzővel vannak szerelve. Régi vágású, megbízható működésű szerkezetek, amik kíméletesen bánnak az akkumulátorokkal, köszönhetően az alacsony töltőáramnak. Mindkét modell kezeli a lítium-ion, lítium-vasfoszfát és nikkel-metál-hidrid, valamit a nikkel-kadmium akkumulátorokat is. A D2 maximum 2x 0,5A töltőáramot, míg a D4 maximum 2x 0,75A töltőáramot képes az akkumulátoroknak töltés során leadni. Áramforrása mindkettőnek EU hálózati csatlakozó, és rendelkeznek 12V DC bemenettel is, mint opcionális bemeneti mód, pl. autós adapterhez.

D4

Fordított polaritás, túlmelegedés és túltöltés vélelemmel is el vannak látva. A behelyezett akkumulátort annak elemzése után azonnal elkezdi a töltöttségi szintjének és a kémiai összetételének megfelelő metódussal tölteni. Erről animált piktogram tájékoztatja a felhasználót. Eközben a töltőáram értékét, az eltelt töltési időt, valamint az akkumulátor aktuális feszültségét is meg tudjuk nézni a kijelzőn. Speciális funkciója az extra kis töltőáramú mód, melyet nekünk kell gombnyomással aktiválni (300 mA)

Megvásárolható:

Az evolúció következő lépcsőfoka a Nitecore UM2 és a Nitecore UM4 akkutöltők, melyek már valamivel részletesebb információkat is megjelenítenek a kijelzőjükön, valamint magasabb töltőáramot is képesek nyújtani csatornánként. Képesek feltölteni a Li-Ion, LiFePO4, NiMH és NiCd akkumulátorokat is. A töltőrama mindkét modellnek maximum 2x1,5A gyorstöltés módban. Mikro-USB bemenetük támogatja a QC gyorstöltési szabványt, maximum 9V feszültség és 2A áramerősséget képesek felvenni gyorstöltési módban. A kijelző megjeleníti többek közt az akkumulátor kémiáját, a töltés végfeszültségét (lítium-ion és lítium-vasfoszfát akku esetében), a töltési metódust, a töltés kezdete óta eltelt időt, az akkumulátora betöltött kapacitást (tehát nem az akkumulátor teljes kapacitását!), a töltőáram értékét, és az akku aktuális feszültségét is.

UM2

A töltési folyamatról animált piktogram tájékoztatja a használót. Lehetőségünk van manuálisan megadni a töltési végfeszültséget lítium alapú akkumulátorok esetében, valamint a töltőáramot is 100-1500 mA érték között kiválaszthatjuk. A túlmerített IMR és védett lítium-ion akkumulátorokat megpróbálhatjuk vele újraéleszteni, ha azokat túlmerítettük volna. Védelmi áramkörök közt megtaláljuk a fordított polaritás, a rövidzárlat és a túlmelegedés védelmeket is. A töltési időt is figyeli az UM2 és UM4 akkutöltő, és 20 órás töltési folyamat után automatikusan megállítja a folyamatot. Képes kezelni a nagy méretű védett 21700 akkumulátorokat is, valamint a kis kapacitású akkukat automatikusan azonosítja, és azoknál a töltőáramot 500mA értékre csökkenti.

Megvásárolható:

Az előző modellek továbbfejlesztett változata a Nitecore UMS2 és a Nitecore UMS4, személyes kedvencünk is egyben. Mindent tud, amit az UM2 és UM4 tudott, de még ezt tovább fokozta a gyártó. A töltőáram már 1x 3A és 2x 2A értékűre nőtt megfelelő QC szabványú hálózati adapter használata esetén. A hasznos funkciókat sikerült tovább bővíteni az akkumulátor belső ellenállásának mérésével. Ez az információ nem mond sokat annak, aki nem ért hozzá, ezért segített a gyártó és ezen érték kijelzésekor angolul megjeleníti az akku használtsági szintjét is: "GOOD" vagyis megfelelő valamint "POOR" vagyis elhasználódott. Ez utóbbi esetben célszerű az elhasználódott akkut újra cserélni. Minden védelmi extrát megkapunk ebben a két akkutöltőben is, hogy a töltés során maximális biztonságot élvezzünk.

UMS4

A kijelzővel is rendelkező akkutöltőknél a sort a Nitecore SC4 zárja, mint nagy teljesítményű akkutöltő. Az EU hálózati kábellel ellátott nagyáramú töltésre specializált töltő akár 2x 3A töltőárammal is képes tölteni a megfelelő képességű akkumulátorainkat, de 4 akku behelyezése esetén is akár minden akkut egyszerre tölthetünk 1,5A árammal. A speciális MVA kijelző panel széles szögben, könnyen leolvasható adatokat jelenít meg. Tölthetünk Li-Ion, LiFePO4, NiMH és NiCd akkukat is az SC4-ben, ami az akku kémiai összetételét automatikusan detektálja, egyedül a LiFePO4 akku esetében szükséges ezt manuálisan beállítani. A töltőáramot lehetőségünk van manuálisan is megadni 300 mA-től egészen 3A értékig. A cella mérete alapján a töltési áramerősséget szerencsére csökkenti kis kapacitású cellák esetében, az alapbeállítás nagy kapacitású akkuknál 2A, míg kis kapacitású lítium alapú akkuk, valamint NiMH és NiCd akkumulátorok esetében 500 mA. Képes mérni és megjeleníteni a töltési időt, a töltőáram mértékét, a betöltött kapacitást és az akku feszültségét is. Megjeleníti az akku belső ellenállását, és kiírja annak állapotát is. Érzékeli a fordított polaritást és a rövidzárlatot is, valamint a PID rendszer automatikusan csökkenti a töltőáramot, ha a cella túlmelegedne töltés közben. A töltési időt is figyeli, és 10 órányi töltési folyamat után automatikusan leállítja azt.

Megvásárolható:

Összefoglaló

Mint láthatjuk a paletta igen széles, ezáltal szinte mindenki megtalálja a számára megfelelő akkutöltőt a kínálatból, annak függvényében, hogy mennyire érdekli az, hogy az akkumulátorai milyen állapotban vannak. Aki csak szimplán fel szeretné tölteni az akkukat az is talál megfelelő modellt, és az is, aki gyorsan szeretné a nagy kapacitású és magas terhelhetőségű akkumulátorait feltölteni. Akik kicsit jobban érdeklődnek a töltési folyamat és az akku állapota iránt szintén megtalálják a megfelelő modelleket a kínálatban, mi több, még nekik is van alternatívájuk, hogy gyorsan, vagy inkább kíméletesen, de ráérősen szeretnék az akkumulátort feltölteni. A mi személyes kedvencünk az UMS2, UMS4, valamint az SC4-es akkutöltő, amiket már évek óta megelégedéssel használunk többen is. Biztosak vagyunk benne, hogy ezek a töltők nem fognak csalódást okozni senki számára, akik kicsit is jobban szeretnék ismerni az akkumulátoraikat. Aki pedig "csak" tölteni akar, azoknak az UI szériát, valamint a 
Minden Nitecore akkutöltő csomagolásán megtalálható egy biztonsági matrica, melynek a felső rétegét lekaparva egy 16 karakterből álló biztonsági kódot találunk, amit EZEN a weboldalon megadva ellenőrizhetjük annak valódiságát. A termék garanciaideje a számla kiállításától számított 12 hónap minden Nitecore akkutöltő esetében.

Miért fontos, hogy eredeti és megbízható akkutöltőt vásároljunk?
Ennek oka egyértelmű azok számára, akik tisztában vannak a lítium-ion akkumulátorok tulajdonságaival. Ezek az akkumulátorok nagyon érzékenyek a túlmerítésre, ami akár teljesen tönkre is teheti őket. Azonban sokkal nagyobb veszélyt rejt a túltöltés, ami silány minőségű töltők esetében előfordulhat, mert ez nem csak az akku élettartamának árt, hanem akár fel is gyulladhat az akkumulátor a túltöltés következtében. Ennek veszélyeit valószínűleg mindenki átlátja. Az általunk forgalmazott akkutöltők nem töltik túl az akkumulátort, ezáltal használatuk 100%-ban biztonságos!

nitecore logo

Összegzésül mire is kell figyelni akkutöltő vásárlásánál:

  • Milyen kémiai összetételű akkumulátort szeretnénk tölteni?
  • Hány darab akkumulátort fogunk használni a jövőben?
  • Mennyire fontos a lehető legegyszerűbb működés?
  • Fontos-e a gyorstöltés, ami az akku élettatamát is rövidíti?
  • Tervezzük-e új elemlámpa beszerzését hosszú, védett 21700 akkumulátorral?
  • Tervezzük-e "i" szériás akkumulátort használó elemlámpa beszerzését?
  • Nyomon szeretnénk-e követni az akkumulátor állapotát?

Az egyszerűbb átláthatóság érdekében készítettünk egy áttekintő táblázatot, így sokkal könnyebb az egyes modelleket összehasonlítani egymással (kattintva nagyítható):

töltő táblázat kicsi

További cikkeink

2024. február 22.
Nitecore EDC33 elemlámpa teszt

A Nitecore EDC sorozata két új taggal bővült, az EDC33 és az EDC35 modellekkel. A kisebbik modellt, az EDC33-ast szeretném bemutatni közelebbről.

2024. február 16.
Kiránduláshoz, túrázáshoz, Kéktúrához ajánlott lámpák és fejlámpák

Itt a tavasz, lassan felszáradnak erdeink, és egyre többen látogatnak ki ilyenkor a természetbe, hogy élvezzék a friss levegő és a gyönyörű tájak látványát. Azonban sok esetben megfeleldkeznek egy rettentően hasznos, akár életmentő kiegészítőről, mégpedig a lámpáról! Ebben a cikkben a világító alkalmatosságok szükségességére szeretnénk felhívni figyelmeteket, amiknek helye kell, hogy legyen a csomagotokban!

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G