Kiránduláshoz, túrázáshoz, Kéktúrához ajánlott lámpák és fejlámpák

2024. február 16.
olvasási idő: 9 perc

Itt a tavasz, lassan felszáradnak erdeink, és egyre többen látogatnak ki ilyenkor a természetbe, hogy élvezzék a friss levegő és a gyönyörű tájak látványát. Azonban sok esetben megfeleldkeznek egy rettentően hasznos, akár életmentő kiegészítőről, mégpedig a lámpáról! Ebben a cikkben a világító alkalmatosságok szükségességére szeretnénk felhívni figyelmeteket, amiknek helye kell, hogy legyen a csomagotokban!


 

Sokan közülünk egész évben járunk kirándulni, ezért már megtapasztaltuk, hogy mennyire fontos, hogy ilyenkor legyen nálunk egy jó elemlámpa, vagy fejlámpa. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is, de szükségességük nem vitatható. A tapasztalt túrázók csomagjának alapvető része egy minőségi, megbízható világítóeszköz, hiszen bármikor adódhat olyan helyzet, hogy fényre van szükségünk.

 

5-túra

Nézzük is meg, hogy milyen esetekben lehet szükség lámpára, ha kirándulni megyünk:

  • találunk egy barlangot és be szeretnénk menni szétnézni
  • találunk egy üreget, de nem tudjuk van-e benne valami, ezért belenéznénk
  • besötétedik, mielőtt végeznénk a túrával/kirándulással
  • hazafelé utazva közösségi közlekedéssel ránk sötétedik
  • kint töltjük az éjszakát tervezetten, vadkeming vagy nomád túra során
  • hosszabb, akár több hetes túrára, zarándokútra indulunk

 

6-túra

Az átlagos kirándulóval általában az első pont szokott megtörténni, hiszen országunkban több, mint 3700 kisebb-nagyobb barlang található. A kedvelt kirándulóhelyek jelentős részén található a túraútvonalakon, vagy azoknak közvetlen közelében barlang, melyek igen vonzó célpontok, főleg, ha gyermekünk is velünk tart. Ilyenkor aztán előkerülnek a mobiltelefonok, melyek sérülékenyek, drágák, és általában csak minimális fényt nyújtanak. Ilyen esetekben már egy olcsóbb elemlámpa, de még egy jobb minőségű kulcstartó lámpa is csodákra képes, hiszen fényereje és fényárama is bőven felülmúlja a mobiltelefonok képességeit. Segítségükkel sokkal jobban szemügyre tudjuk venni az adott képződményt belül, valamint könnyen észrevehetjük azok lakóit is, amik általában pókok, bogarak, valamint sok esetben denevérek. Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy minden denevérfaj védett hazánkban, ezért őket csak a nyugalmuk megzavarása nélkül figyeljétek meg.

7-túra

Ha kirándulás közben találunk egy üreget előszeretettel nézünk bele, erre a mobiltelefon általában teljesen alkalmatlan, nem beszélve arról, ha véletlen bele ejtjük akkor jelentős anyagi kárunk is keletkezik. Jobb esetben csak beleejtjük egy nem túl mély gödörbe, ahonnan ki is tudjuk venni, rosszabb esetben egy elhagyott kútba világítva végleges búcsút is vehetünk készülékünktől. Egy stabil fogást biztosító, csuklópánttal rögzített elemlámpa a tökéletes megoldás ezekben az esetekben, mely az ilyen helyeken biztonsággal használható, valamint elég fénye van ahhoz, hogy akár egy mélyebb kút alját is megfigyelhessük fényénél.

Megvásárolható:

Sajnálatos módon évente több alkalommal is hallhatjuk a hírekben, hogy kirándulók eltévedtek, rájuk sötétedett út közben, vagy valamilyen oknál fogva nem találnak kiutat, ezért őket a rendőrség, a katasztrófavédelem, vagy esetenként a speciális mentők kutatják fel és vezetik ki az erdőből. Ez szinte biztosan megelőzhető, ha felkészültek vagyunk, és a szükséges mennyiségű ivóvízen és élelmen kívül viszünk magunkkal elemlámpát vagy fejlámpát is. A hazai túraútvonalak viszonylag jól jelzettek, és kicsi az esélye, hogy kb. 1 órás gyaloglással ne jussunk el valamilyen lakott területre, vagy forgalmasabb útvonalra. Ha nem sérültünk meg, és van még energiánk, akkor egy lámpa fényénél a túrajelzéseket követve hamar aszfaltozott út közelébe, vagy lakott területre érhetünk, ahol már biztosan kapunk segítséget. Ilyenkor a mobiltelefont semmiképp nem ajánlott világításra használni, mert annak gyenge fénye mellett könnyebben balesetet szenvedhetünk, illetve ha elejtjük, akkor nem csak világtani, de kommunikálni sem biztos, hogy fogunk tudni. Célszerű ilyenkor a telefon töltöttségét tartalékolni, hogy ha véletlenül tényleg szükség van a segítségre akkor fel tudjuk hívni a segélyhívót. Elemlámpát, vagy fejlámpát használjunk az út megvilágítására, segítségükkel észrevehetjük az akadályokat, valamint könnyen megtalálhatjuk a következő turistajelzést is fényükkel. Ilyenkor fokozottan figyelni kell a lábunk elé, mert a térlátásunk a nappali fényhez van szokva, egy irányított fényforrás mellet nehezebb az akadályokat azonosítani, azok méretét pontosan felmérni!

8-túra

A legjobb megoldás, ha van mindenkinél egy-egy világító eszköz. Azonban, ha csak egy lámpa áll rendelkezésre a társaságban, akkor sincs minden veszve! Rúdlámpa és fejlámpa esetében is az ösvényen jobb, vagy bal oldalra kitartott kézzel világítsunk előre, és ha többen is vagyunk akkor célszerű a lámpás embernek zárnia a sort. Értelemszerűen ennek vannak határai, 10 ember esetén már elég nehéz egy lámpa fénye mellett közlekedni, de 3-4 ember képes így sétálni viszonylagos biztonságban. Fontos megemlíteni még egyszer: fokozottan figyelni kell az utat ha lámpafény mellett haladunk, mert sokkal nehezebb az esetleges akadályokat érzékelni!

Megvásárolható:

Ha a kirándulást vagy a túránkat befejezzük napnyugta előtt, akkor sem biztos, hogy autóval fogunk tovább közlekedni, ilyenkor általában a tömegközlekedés szokott előtérbe kerülni, mint lehetséges megoldás. Míg eljutunk az állomásra, azonban már ránk sötétedhet, és ha eljutottunk végcélunkig akkorra már valószínűleg besötétedik. Ha szerencsénk van akkor van járda, ahol folytathatjuk utunkat, de sok esetben sajnos az út szélén kell mennünk hosszabb-rövidebb ideig. Ekkor a fejlámpák vörös villogó fénye tesz nagyon jó szolgálatot, hiszen messziről is jól láthatóvá válunk a többi közlekedő számára, ezzel nagy mértékben növelhetjük biztonságunkat.

14-túra

Ha eleve úgy tervezzük, hogy kint töltjük az éjszakát sátorban, függőágyban, vagy akár a szabad ég alatt, akkor valószínűleg már nem szükséges ecsetelnem, hogy mennyire fontos egy professzionális fejlámpa. Itt már célirányosan fejlámpáról írok, hiszen tábori körülmények között szükségünk van szinte mindig mindkét kezünkre míg felépítjük a "szállásunkat", vagy elkészítjük jól megérdemelt vacsoránkat. Nem minden esetben van lehetőség tűzrakásra, illetve sokan nem is szeretik, ha nyomuk marad az éjszakai táborozás helyén, ezért nem raknak tüzet. Ekkor teljes sötétségben élvezhetjük a természet hangjait, mégis vannak feladatok, amikhez nélkülözhetetlen egy kis fény. Ilyenkor jó, ha a fejlámpánkat jól ismerjük, és azonnal be tudjuk a vörös fényt kapcsolni rajta, így sem a bogarak nem fognak célpontnak tekinteni, sem pedig a sötéthez szokott szemünk éjszakai látását nem fogjuk elveszíteni. A vörös fény általában elég szokott lenni ahhoz, hogy kicsit távolabbra egy kis "egészségügyi sétát" tegyünk, vagy a társaink megzavarása nélkül világítsuk meg felszerelésünket.

Megvásárolható:

Ha mégis kicsit több fényre lenne szükségünk akkor jó szolgálatot tesz az azonnal elérhető holdfény, vagy ultraalacsony világítási mód, mely ilyenkor már kellő fényt biztosít ahhoz, hogy lássuk a közvetlen közelünkben lévő tárgyakat. Éjszaka hasznos, ha fel tudjuk kapcsolni valamelyik magasabb fokozatot is a fejlámpánkon gyorsan, ha esetleg a közelünkben dorbézolna néhány vad, mert azzal távolabbra tessékelhetjük őket, illetve megnyugtathatjuk magunkat is, hogy nem vagyunk veszélyben. Táborhelyünk jelzésére - amennyiben szükségét érezzük- szintén megfelel a piros villogó fény, ezzel jelezhetjük az erdészet munkatársainak, vadászoknak jelenlétünket, de a társaságunk később érkező tagjainak is jó irányfény lehet egy ilyen takarékos, de észlelhető villogó jelzőfény.

9-túra

A speciális villogó módoknak, mint az SOS villogás vagy a pozíció jelölő villogás már valódi vészhelyzetben vehetjük hasznát. Ha segítségre szorulunk ezekkel a fényjelzésekkel már nagyon távolról, akár kilométerekről is láthatóvá válunk a mentőcsapatok részére. Szerencsére nagyon ritkán van ilyenre szükség, de a felső kategóriás fejlámpáink szinte mindegyike rendelkezik ezzel a funkcióval is, ami megnyugtató érzéssel töltheti el a túrázót.

Megvásárolható:

Milyen fejlámpát vegyünk kéktúrázásra vagy hosszabb zarándokútra?

Kínálatunkban megtalálhatók olyan fejlámpák is, melyeket nyugodt szívvel ajánlunk azoknak, akik esetleg több napos, akár több hetes túrára indulnak.
Legismertebb és leghosszabb hazai túraútvonalunk az Országos Kékkör, a legnépszerűbb pedig minden bizonnyal az Országos Kéktúra. Érdemes szót ejteni a népszerűbb zarándokutakról is, itt a hazai szakaszokkal is rendelkező Mária-út és a Szent Jakab zarándokutat (Camino de Santiago, El Camino) említeném meg, mely utóbbi érdekessége, hogy már Budapestről indulva a Camino Húngaro úton is becsatlakozhatunk a nemzetközi úthálózatba.

10-túra

Ezeken a hosszú túrákon általában nem a túrázás alatt, hanem a szálláshelyünkön vagy táborhelyünkön lesz szükség a fejlámpára. Ha tervezetten nem fogunk éjszaka túrázni, hanem csak nappal teszünk meg szakaszokat, akkor előnyben kell részesítsük a könnyű és kis helyet foglaló fejlámpákat. Ha viszünk magunkkal powerbankot is, akkor tökéletes megoldás a Nitecore NU25, esetleg a fényerősebb és nagyobb testvére, az NU33-as fejlámpa. Beépített akkujukkal hosszabb-rövidebb ideig képesek üzemelni, használatukhoz pedig nincs szükségünk külön elemekre, amiket aztán út közben ki kellene dobnunk. A töltöttségi szintjük könnyen nyomon követhető, akkujukat szálláshelyünkön gyorsan feltölthetjük, de erre valószínűleg ritkán lesz szükség, ha nem kell szakaszt teljesíteni fényüknél. Vörös fényükkel a többi túrázó pihenését kevésbé fogjuk zavarni a szálláson, de ha véletlenül sötétben sikerülne teljesíteni egy szakaszt, akkor sem kell aggódnunk, mert alkalmasak rövidebb ideig magasabb fényáram használatára is. Kéktúrához fejlámpának is ezt a két típust javasoljuk, hiszen könnyűek és aprók, ha kell akkor mégis órákon át képesek elég fényt nyújtani ahhoz, hogy befejezzük utunkat.

11-túra

Ha útvonalunkon tervezünk éjszaka, vagy estébe nyúlóan is haladni, akkor mindenképp nagyobb teljesítményű és akkukapacitású fejlámpát javaslunk a csomagba. Itt a tömeg és az üzemidő hányadosa döntő tényező, de az egyénileg változó igényekhez lehetetlen olyan fejlámpát ajánlani, ami mindenkinek megfelelne. Ha nem sikerül eldönteni, hogy melyik lenne a megfelelő fejlámpa, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken, szakértőnk szívesen segít az optimális termék kiválasztásában!

Megvásárolható:

Bónusz tippünk URBEX felfedezőknek

Kit ne vonzana néhány elhagyatott épület, pince, óvóhely vagy elhagyott katonai bázis, melyek a régmúlt emlékeit őrzik némi rejtéllyel megspékelve?
Rengeteg szervezett túrán vehetünk részt, de sok esetben magunk is bejárhatunk elhagyott épületeket, amikben rengeteg veszély leselkedik ránk, ezért elengedhetetlen, hogy vigyünk magunkkal elemlámpát, vagy inkább elemlámpa-fejlámpa párost ilyen kirándulásunkra. A kitört, vagy összetört üvegektől kezdve a veszélyes anyagokon keresztül, az innen-onnan kiálló szögeken és fémdarabokon át, számtalan veszélyt rejt egy ilyen kaland. Ezeknek az észlelése kulcsfontosságú, hogy élményekkel, és ne sérülésekkel térjünk haza miután bejártuk célpontunkat.

12-túra

Egy fényerősebb elemlámpa mindenképp javasolt, hogy a hotspot segítségével nagyobb távolságokra is el tudjunk nézni, valamint egy magasabb fényáramú, nagyobb tereket is bevilágítani képes fejlámpa szórt fénye is jó szolgálatot fog tenni ha egy-egy helységet szeretnénk jobban megnézni, vagy akár egy nagyobb hangárt is értékelhető módon bevilágítani. 

Megvásárolható:

Záró gondolatok

A természetjárás egy csodálatos és kalandos tevékenység, de fontos, hogy minden körülményre fel legyünk készülve, beleértve a sötétedés utáni időszakot is. A fejlámpák és elemlámpák olyan alapvető eszközök, amelyek nemcsak megkönnyítik a haladást vagy a táborozást éjszaka, hanem biztonságossá is teszik azt. Ezek a lámpák lehetővé teszik számunkra, hogy felfedezzük a környezetünket, biztonságosan haladjunk és navigáljunk az ösvényeken, valamint kényelmesen megvilágítsuk a sátrunkat vagy a kempinghelyünket. Ne feledkezzünk meg róluk indulás előtt, és mindig gondoskodjunk róla, hogy új elemekkel vagy feltöltött akkumulátorokkal legyenek ellátva indulás előtt. A megfelelő lámpa a sötétben való tájékozódásunk és biztonságunk kulcsfontosságú eleme, ezért mindig legyen nálunk egy megbízható fényforrás, hogy bátran felfedezhessük a természet csodáit, akár sötétedés után is, így mindig élményekkel feltöltve térhetünk haza, még ha váratlanul ránk is sötétedik.

Köszönjük, hogy szántál időt cikkünk elolvasására! Ezt egy 10% kedvezményt nyújtó kuponkóddal szeretnénk meghálálni, melyet március 1. éjfélig tudsz felhasználni Nitecore fejlámpa vásárlásakor! Kuponkód: TÚRA

13-túra

További cikkeink

2024. február 22.
Nitecore EDC33 elemlámpa teszt

A Nitecore EDC sorozata két új taggal bővült, az EDC33 és az EDC35 modellekkel. A kisebbik modellt, az EDC33-ast szeretném bemutatni közelebbről.

2024. január 8.
Milyen akkutöltőt vásároljak?

Felmerülhet a kérdés a felhasználókban, hogy vajon van-e értelme még 2024-ben akkutöltőt venni az elemlámpájához, hiszen már szinte minden lámpában van beépített töltőelektronika. A kérdés nem ennyire egyoldalú, de ezt a blogbejegyzésünkben ki is fejtjük részletesebben.

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G