EH szériás fejlámpák

2023. november 3.
olvasási idő: 5 perc

Cikksorozatunk utolsó tagja a Nitecore EH szériás fejlámpákat mutatja be.

Bevezető:

Emlékeztetőül: A Nitecore az alábbi kategóriákba sorolja a fejlámpáit:

Ebben a cikkben az EH szériát fogjuk közelebbről is megismerni, egyetlen jelenleg kapható típusát részletesebben is megvizsgálni.

Az EH szériás fejlámpák nem a polgári felhasználókat célozzák meg, hanem kifejezetten ipari felhasználásra készülnek. Egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy robbanásbiztos kivitelűek, szikramentes az anyaguk és a töltésük is, ezért szigorúan szabályozott környezetben is lehetséges segítségükkel a munkavégzés. Természetesen a szükséges szabványokat ezek a modellek teljesítik, gyártásuk különös gondossággal, szigorú minőségellenőrzés mellett történik.

5

EH1

Jelenleg az egyetlen robbanásbiztos fejlámpa modellje a Nitecore-nak az EH1. Főként magas kockázatú iparágakban való felhasználásra tervezték, mint pl. a bányászat, kőolaj kitermelés, petrolkémiai, vegyipari alkalmazások, katasztrófavédelmi bevetések. A polikarbonát háza megbízható, jól bevált alapokon nyugszik. Nem a kiemelkedő fényáramával próbálja felhívni magára a figyelmet, hanem konstans fényével és hosszú üzemidejével. Két darab beépített 18650 akkuval rendelkezik, melyek összkapacitása 6800 mAh, töltésüket pedig speciális mágneses töltőfejjel oldotta meg a gyártó.

6

Nézzük is meg, mire képes ez a fejlámpa a gyakorlatban. Először is ez munkaeszköz, tehát bírnia kell egy műszakot megszakítás, vagyis plusz töltés nélkül. Erre alkalmas is az EH1, hiszen még magas módban is 10 órás üzemidővel rendelkezik. A 260 lumenes fényárama nem tűnik soknak, de a jól beállított fényprofilnak köszönhetően a fényereje is magas, 10500 cd, vagyis átlag feletti. Ez főként akkor lesz hasznos, ha pl. épületek csővezetékeit, vagy távolabb elhelyezkedő tárgyakat kell szemügyre venni. Persze nem ez lesz az ideális fejlámpa, ha a kezünk közelében kell dolgozunk, de nem is ez volt a gyártó elsődleges célja. A könnyű kezelést egy nyomógombbal oldották meg, és a menü is elég egyszerűre sikerült. Minden esetben a magas módban kapcsol be a fejlámpa egy gombnyomásra, ezt a következő gombnyomáskor a közepes, majd az alacsony fokozatok követik. 4. gombnyomásra kikapcsol. A vörös fényt hosszú gombnyomással lehet elérni, az konstans módban indul, majd a villogó fokozata következik, ami után ismételt gombnyomásra kikapcsol. A fehér speciális villogó módokat bekapcsolt állapotban tudjuk aktiválni a gomb hosszú gombnyomásával, ezek az SOS villogás, majd gombnyomás után a pozíció jelölő fény következik, harmadik gombnyomásra pedig kikapcsol az EH1.

7

Az akku töltöttsége is ellenőrizhető a gomb 1 másodperces lenyomását követően. A 4 darab vörös fényű LED darabja 25% töltöttséget jelent, a visszajelzés 3 másodpercig tart, és egyértelműen meghatározza az akku töltöttségét bárki számára. Az IP54-es szabványt teljesítő vízállósággal rendelkezik, és 1,8 méter magasságig ejtésálló. Természetesen rendelkezik tanúsítvánnyal a megfelelősségéről, tehát ipari létesítményekben való felhasználása engedélyezett ATEX szabványt megkövetelő környezetben is. Felszereléséhez a csomag egy öntapadós fejlámpa tartókonzolt tartalmaz, melynek segítségével munkavédelmi sisakon rögzíthetjük a fejlámpát.

Megvásárolható:

Záró gondolatok

Cikksorozatunk végéhez érve látható, hogy a Nitecore bőséges fejlámpa választékával szinte minden igényt képes kielégíteni a hobbi felhasználóktól kezdve az ipari felhasználókon át a speciális munkakörnyezetben dolgozókon keresztük bárki számára. Fejlámpáink a folyamatos fejlesztéseinknek és jól képzett mérnökeinknek köszönhetően kivételesen magas hatásfokkal, nagyon jó optikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Az egyes modellek fejlesztésébe bevont szakértőknek köszönhetően nem csak szimplán egy terméket, hanem kifejezetten specifikus termékeket is fejlesztünk, mint például az UT széria, ami kifejezetten futók számára készül. Az általános felhasználásra szánt modellek közt megtalálhatók a sok szórt fénnyel rendelkező lámpáktól kezdve kifejezetten fényerős modellek is, ezért nincs olyan tevékenység, amihez ne találnánk meg a megfelelő fejlámpát a kínálatban.

8

Könnyű, de ellenálló polikarbonát házas modelljeink közt az ultrakönnyű túrázók egyik kedvence, az NU25UL kategóriájában egyedülállóan könnyű. Akiknek a legfontosabb a robusztus felépítés és a magas fényáram és fényerő, azok a HC65 V2 és HC68 modellekben megtalálják számításukat, ráadásul ezek nem csak ellenállók, de teljesen vízállóak is, hiszen még a töltőcsatlakozót is külön tömített menetes fedél védi. Akik pedig a kettő közt hezitálnak azok a hibrid alu-polikarbonát felépítésű fejlámpáink közt biztosan találnak olyat, ami az igényeiknek megfelel. A mi egyik speciális ajánlatunk az NU33.

Megvásárolható:
 

Bónusz tippjeink

  • Ne feledjétek el, ezek a fejlámpák -pár kivételtől eltekintve- mind lítium-ion alapú akkumulátort használnak, tehát nem kell a töltésükre különösebben ügyelni, bármikor feltölthetjük őket. Mégis érdemes arra figyelmet fordítani, hogy indulás előtt egy nappal ellenőrizzük fejlámpánk aktuális töltöttségét! Amennyiben nincs teljesen feltöltve az akkumulátor ne habozzunk, azonnal tegyük töltőre, a kalandoknak mindig teljesen feltöltött akkumulátorral vágjunk neki!
  • Ha feltöltött a fejlámpa mindig úgy csomagoljuk el, hogy előtte lezárjuk a nyomógombot! Amennyiben erre nincs mód, abban az esetben az akkumulátor zárókupakját egy negyed fordulattal lazítsuk meg! Ezzel megszakítjuk az áramkört, így megóvhatjuk magunk attól a kellemetlenségtől, hogy a fejlámpa bekapcsoljon szállítás közben, és esetleg lemerüljön még mielőtt használatba vettük volna!
  • Mindig ellenőrizzük a csomagunkat indulás előtt, hogy van-e nálunk világításra alkalmas eszköz, amennyiben pedig cserélhető akkumulátorral, vagy alkáli elemmel is működtethető a fejlámpa akkor a tartalék akkuk/elemek meglétét is ellenőrizzük! Nincs annál rosszabb, mint ha már sötétben tudatosul bennünk, hogy mégis kimaradt a csomagunkból a fejlámpa!
  • Mindig legyen nálunk tartalék áramforrás! Ha elemmel működik a fejlámpánk akkor elem, ha akkuval akkor akkumulátor, ha beépített akkumulátorral üzemel, akkor pedig powerbank. Ez utóbbi nem csak a fejlámpánkat tudja megmenteni a lemerüléstől, hanem elsődleges kommunikációs eszközünk, a mobiltelefonunkat is!
  • Mindig a helyzetnek megfelelő fejlámpát válasszunk! Olyan termék, ami minden helyzetben jól szerepel nincs, egyszerűen nem létezik! Egy hosszabb túrára ne a legmagasabb fényárammal rendelkező, hanem alacsonyabb tömegű fejlámpát csomagoljunk. Ha szabadban fogjuk használni akkor fényerősebb modellekkel jobban fogunk járni. Ha kempingben akkor fontos, hogy könnyen felvehető modell legyen, lehetőleg egy pánttal. Ha csak rövidebb ideig tervezünk fejlámpát használni, pl. egy pár órás barlangtúrán, akkor válasszunk nehezebb, de ellenállóbb modellt. Zárt térben használva zavaró egy fényerős fejlámpa, erősen szórt fényű fejlámpát részesítsünk előnyben ilyen helyeken. Vegyük fontolóra a vörös fény használatát, amennyiben nem akarunk másokat megzavarni a lámpánk fényével!
  • Soha ne felejtsd el, hogy fejlámpát használsz! A mai fejlett, nagy teljesítményű fejlámpák magas fényáramával, ha ránézel valakire akkor annak "kiégeted a retináját". Légy tekintettel a többi emberre és kifejezetten figyelj arra, hogy még véletlenül se vakíts el másokat!

9

További cikkeink

2024. február 22.
Nitecore EDC33 elemlámpa teszt

A Nitecore EDC sorozata két új taggal bővült, az EDC33 és az EDC35 modellekkel. A kisebbik modellt, az EDC33-ast szeretném bemutatni közelebbről.

2024. február 16.
Kiránduláshoz, túrázáshoz, Kéktúrához ajánlott lámpák és fejlámpák

Itt a tavasz, lassan felszáradnak erdeink, és egyre többen látogatnak ki ilyenkor a természetbe, hogy élvezzék a friss levegő és a gyönyörű tájak látványát. Azonban sok esetben megfeleldkeznek egy rettentően hasznos, akár életmentő kiegészítőről, mégpedig a lámpáról! Ebben a cikkben a világító alkalmatosságok szükségességére szeretnénk felhívni figyelmeteket, amiknek helye kell, hogy legyen a csomagotokban!

2024. január 8.
Milyen akkutöltőt vásároljak?

Felmerülhet a kérdés a felhasználókban, hogy vajon van-e értelme még 2024-ben akkutöltőt venni az elemlámpájához, hiszen már szinte minden lámpában van beépített töltőelektronika. A kérdés nem ennyire egyoldalú, de ezt a blogbejegyzésünkben ki is fejtjük részletesebben.

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G