Nitecore EDC33 elemlámpa teszt

2024. február 22.
olvasási idő: 9 perc

A Nitecore EDC sorozata két új taggal bővült, az EDC33 és az EDC35 modellekkel. A kisebbik modellt, az EDC33-ast szeretném bemutatni közelebbről.

A Nitecore EDC sorozata 2023 januárjában indult hódító útjára az EDC27 modellel, mely mai napig népszerű stílusos kialakítása miatt. Az egyedi megjelenésű elemlámpa beépített akkumulátorral van szerelve, meglepően magas, 3000 lumenes fényárammal rendelkezik, valamint kis LCD kijelzőjéről leolvasható több adat is. Az EDC széria két új tagja, az EDC33 és az EDC35 részben változott, ezzel újabb célközönségek számára is vonzóvá válhatnak. Nem mellesleg olyan innovatív fejlesztések is belekerültek ebbe a két új modellbe, melyek egyedülállóak a piacon, többek közt extra magas kapacitású akkumulátorral vannak szerelve, valamint a legújabb fejlesztésű UHi MAX LED-ek is ezekben a modellekben debütáltak.

EDC33_04

A beépített új technológiák:

  • LUMIN SHIELD™ - a hirtelen rendelkezésre álló magas fényáram, mint egy "fénypajzs" elvakítja a lámpával szemben állót
  • Rapid Lock™ - a fizikai zárgomb segítségével teljesen, vagy félig is lezárhatjuk a lámpa kapcsolóját egyetlen, egyértelmű mozdulattal
  • UHi MAX LED - új generációs LED, mely egy központi elsődleges LED mellett 8 darab szórt fényt biztosító LED szegmenssel is rendelkeznek egy panelen
  • Ultra magas kapacitású akkumulátor - 4000 mAh kapacitású beépített 18650 akkumulátor
  • 7075-T6 alumínium - az elérhető egyik legellenállóbb alumínium ötvözet magasabb keménységgel, mint a megszokott ötvözetek

EDC33_05

Az EDC33

A kisebbik modell az EDC33 nevet kapta. Kompakt mérete, valamint kialakítása valóban alkalmassá teszi napi hordásra, akár zsebben is.

Paraméterei:

  • Fényáram: max. 4000 lumen
  • Fényerő: max. 54500 cd
  • Hatótáv: 450 m
  • Speciális funkció: LUMIN SHIELD™
  • LED: UHi 20 MAX
  • Akkumulátor: beépített 18650 4000 mAh kapacitással
  • Ütésállóság: 2 m
  • Vízállóság: IP68
  • Mérete: 115,6 mm x 25,4 m (hosszúság x fejátmérő)
  • Tömege: 121 g

EDC33_06

Mi van a dobozban?

Az EDC33 igényes karton csomagolásban érkezik. A dobozt kibontva egy műanyag tartórekeszt lehet kihúzni, melyben azonnal megláthatjuk a vásárolt elemlámpát. A tartórekesz alsó felében lett elhelyezve az USB - USB-C töltőkábel, valamint a tartozék pánt is, mely ennél az elemlámpánál nem csuklópánt, hanem a deep cary hordmódhoz igazítva egy 550 paracord zsinórból font hurok, melynek a végén egy kis karabiner található. A kezelési utasítást és a garancia kártyát is itt találjuk elrejtve.

EDC33_07

Használatba vétel:

A gyártói ajánlás szerint első használat előtt töltsük fel teljesen az elemlámpát a mellékelt kábel segítségével egy szabványos USB-5V hálózati adapter segítségével. Gyárilag zárolva érkezik az elemlámpa, ezért első bekapcsolás előtt mindenképp ellenőrizzük, hogy feloldottuk-e a gombzárat! Amint ezekkel végeztünk, máris használatba vehetjük a Nitecore EDC33 elemlámpát!

Egyetlen, két nyomáspontú hátsó kapcsolója pontosan vezérelhető, jól érzékelhető kettős nyomásponttal rendelkezik. Kezelése elég egyszerű ennek köszönhetően, hiszen teljesen lenyomva, majd felengedve bekapcsoljuk a lámpát a memóriában tárolt fokozaton, majd félig benyomva és felengedve pedig fokozatot válthatunk.

EDC33_08

Az elérhető fokozatok: ultraalacsony (5 lumen), alacsony (70 lumen), közepes (300 lumen), magas (1200 lumen). Magas fokozatban a szórt fényt biztosító plusz 8 szegmens is bekapcsol az elsődleges UHi 20 LED mellett, ezért a vetítési kép ekkor megváltozik, jelentősen szélesebbé válik.
A két speciális mód a kereső fokozat (1700 lumen) valamint a LUMIN SHIELD™ fokozat (4000 lumen).
A kereső fokozatot a gomb félig nyomva tartásával érjük el, ekkor áll rendelkezésre a maximális fényerő, tehát a legmagasabb hatótáv. Ekkor 1700 lumen fényáram mellett 54500 cd fényerő lép ki a tükröződésmentes ásványi üveg lencsén keresztül. Ez a fokozat a fokozott melegedés miatt időzítetten visszalép, de több alkalommal is indítható egymás után.

EDC33_09

LUMIN SHIELD™ eléréséhez a gombot teljesen be kell nyomni, és nyomva tartani, ekkor a maximális 4000 lumenes fényáram érhető el, de csökkent, 40505 cd fényerővel párosítva. Ez a fokozat szintén időzítetten lép vissza és ezt is többször újra lehet aktiválni egymás után.
Rendelkezik beépített ATR (Advanced Temperature Regulation) hővédelemmel, mely megakadályozza a teljesítmény csökkentésével, hogy a LED, a vezérlő elektronika, valamint a lámpatest túlmelegedjen használat közben. A vezérlő elektronika PWM villogás mentesen hajtja meg a fényforrást, és stabilizált teljesítményű, vagyis a hővédelem beavatkozásától eltekintve folyamatosan az akkumulátor merülésétől függetlenül biztosítja az állandó fényáramot egészen a lámpa teljes lemerüléséig.

EDC33_10

100 szónál is többet mond néhány fénykép, hogy mégis mire képes ez a kompakt elemlámpa a használat során. A távoli fasor 170 méteres távolságra van az EDC33-tól!

  • 1. fotó: közepes fokozat 300 lumen.
  • 2. fotó: magas fokozat 1200 lumen. Jól látható a magas fokozatnál, hogy a vetítési kép megváltozik, jóval szélesebb lesz, ami a kiegészítő LED szegmensek bekapcsolásának köszönhető.
  • 3. fotó: kereső mód 1700 lumen. A távoli fasort erőteljesen megvilágítja használata közben.
  • 4. fotó: LuminShield fokozat során a kiegészítő LED szegmenseké a főszerep, a 4000 lumen fényáram hatalmas mennyiségű szórt fényével megvilágítja a közvetlen környezetet, valamint az UHi 20 elsődleges LED fénye távolabbra is juttat megfelelő mennyiségű fényt.

EDC33_17

Rapid Lock™ fizikai gombzárás használata

A véletlen bekapcsolás megakadályozása érdekében a gyártó egy új típusú zárási módot épített be ebbe az elemlámpába. Ez a zárás a lehető leggyorsabb, valamint teljesen egyértelmű a visszajelzést ad arról, hogy a lámpa lezárt, vagy feloldott állapotban van-e. A gomb lehúzott állapotában nyitva van, vagyis a hátsó kapcsoló minden funkcióját ellátja. Lezárható félig is a lámpa, ekkor a LUMIN SHIELD™ és a kereső fokozat elérhető marad. Teljes gombzárás esetén a hátsó kapcsoló minden funkciója megszűnik, a gombzár oldásáig nem lehet az elemlámpát bekapcsolni.
A fél gombzárhoz be kell nyomni a hátsó kapcsolót félig, vagy teljesen, és eközben kell a zárgombot feltolni. Amint ez megtörtént láthatunk egy kis lakat ikont a gomb alatti felületen, ami a zárást jelöli. Ha félig zártuk le akkor a két speciális funkció érhető el a fent leírt aktiválási módszerrel. Oldáshoz csak le kell csúsztatni a zárgombot, és máris teljes értékűen használható ismét az EDC33.

EDC33_11

Teljes gombzáráshoz kikapcsolt vagy bekapcsolt lámpa esetében, miközben a hátsó nyomógombot nem érintjük meg kell a Rapid Lock™ kapcsolóját feltolni. A gombzár aktiválásakor a lámpa kikapcsol, a kis lakat ikon láthatóvá válik, és hiába nyomjuk meg a hátsó nyomógombot, nem reagál rá, míg a zárgombot ismét le nem húzzuk a lámpa fej része felé.
A gombzáráson kívül került egy közelségérzékelő szenzor is a Nitecore EDC33 elemlámpába, hogy megakadályozza az esetleges égési sérüléseket. Ez a szenzor csak és kizárólag a magas fokozat használata közben aktív, az alacsonyabb világítási módok esetén mivel nem melegít a lámpa fénye túlzó mértékben, ezért nem aktiválódik. A speciális módok használata során a szenzor szintén nem működik, hogy a maximális fényerő, vagy fényáram elérése akadálymentes legyen! Magas fokozatban kb. 5 cm-es távolságban, ha akadályt észlel akkor visszaveszi a fényáramot 300 lumen értékre az EDC33. Amint az akadály megszűnik a lámpa reflektora előtt, visszakapcsol a magas fokozat a kezdeti teljesítményre.

EDC33_12

Beépített töltés és töltöttség visszajelzés

A Nitecore EDC33 beépített, tehát nem cserélhető 18650 akkumulátorral van szerelve, melynek kapacitása a piacon egyedülálló 4000 mAh. Mivel külső akkutöltő segítségével nem tudjuk feltölteni, ezért a beépített intelligens töltőelektronikát kell használni. A lámpa töltöttségét a klipsz rögzítése felett elhelyezett 4 zöld fényű visszajelző LED segítségével tudjuk ellenőrizni. Kikapcsolt lámpa esetében a zárókupakon lévő kapcsolót félig lenyomva mutatja meg 25%-os bontásban, hogy mekkora a lámpa nagyságrendi töltöttsége. 4 zöld LED 75-100% közti töltöttséget jelez. 3 zöld LED 50-75% közti töltöttséget, 2 zöld LED 25-50% közti töltöttséget, míg egy zöld LED fénye pedig 25% alatti töltöttséget jelez. Az akkumulátor 25% töltöttsége esetén is elérhető a két speciális fokozat, de ekkor már célszerű feltölteni az elemlámpát, hogy az üzemidő megfelelően hosszú legyen. Használata során végig jelzi valós időben az akku töltöttségi szintjét, ezért azt nyomon követve mindig tisztában lehetünk a hátralévő üzemidő nagyságrendi értékével.

EDC33_13

A beépített intelligens töltőelektronika USB-C csatlakozója a Rapid Lock™ kapcsoló felett lett elhelyezve, és egy eltekerhető kupak védi a portól és a nedvességtől. A kupakot elfordítva a lámpatest oldalán látható USB piktogram alatti nyíl irányába felszabadul a töltőnyílás. Ez az elemlámpa nem támogatja a magas feszültségű gyorstöltést, ezért az akkumulátor töltéséhez 5V feszültségű és legfeljebb 2A áramerősségű hálózati adapterre lesz szükségünk. A töltési idő kb. 2 órát vesz igénybe teljesen lemerült lámpa esetén a megfelelő áramerőségű adapter és a gyárilag mellékelt töltőkábel használatával. A töltés folyamatát a töltöttség jelző LED-ek segítségével követhetjük nyomon valós időben. Az épp villogó zöld LED fénye jelzi, hogy hányadik negyed töltése van folyamatban. A feltöltött rész folyamatos fénnyel világít. A töltési folyamat végén mind a 4 zöld LED fénye folyamatosan világít.

EDC33_14

FIGYELEM! Amennyiben az utolsó negyed villogása nem fejeződik be kb. 4 óra elteltével sem, akkor egészen biztos, hogy a töltéshez nem támogatott hálózati adaptert használunk!
A lámpába épített védelmi elektronika a töltést megakadályozza, így óvva a beépített töltőelektronikát a magasabb bemeneti feszültség által okozott károsodástól! Ebben az esetben másik hálózati adapter segítségével töltsük fel, aminek a kimeneti feszültsége 5V, vagy csak a QC3.0 szabványú gyorstöltést támogatja!
A jelenlegi telefonok jelentős hányada valamilyen (gyártónként eltérő) gyorstöltési protokollt használ, mely során az USB-C csatlakozón akár 12V feszültség is megjelenhet, és ezeket a lámpákba épített elektronika nem minden esetben engedélyezi! A töltés során ezt vegyük figyelembe!

EDC33_16

A mi véleményünk

Igazán meglepett az EDC33 tesztje során, hogy ennyire kompakt méretben mire képes ez az elemlámpa. Az új generációs UHi LED már az MT2A Pro, az MH12 Pro és az MH25 Pro modellekben is bizonyította képességeit, de a továbbfejlesztett UHi MAX LED valóban áttörés a világítástechnikában. Egy reflektoros lámpából többféle vetítési képet tudomásunk szerint eddig egy gyártó sem tudott a piacon megvalósítani, csak a LED elé szerelt lencsés megoldással, aminek a mozgó alkatrészei rontották a lámpa vízállóságát, a LED fényének hasznosulását, valamint a vetített kép is vagy távolra fókuszált, vagy szórt fényű tudott lenni, a kettő egyszerre nem. Ezek a forradalmi újítások várhatóan alapjaiban fogják a piacot megmozdítani a további fejlesztések, valamint a funkciók tökéletesítésének irányába.

EDC33_15

Teljesen elégedettek vagyunk az EDC33 nyújtotta világítási módokkal, bátran ajánlunk biztonsági szakembereknek is, hiszen munkában akár folyamatosan is észrevétlenül viselhető, kényelmes méretben nyújtanak kivételes hatótávot egy-egy nagyobb terület ellenőrzésre. Ha szükséges extra magas fényáramukkal az illetéktelenek elvakítására is alkalmasak, de mellette a napi feladatok elvégzésére is tökéletesen megfelelnek. Napi (EDC) használat során szintén hasznos társaink lehetnek, kirándulás során, főleg, ha egy fejlámpa mellé kiegészítő elemlámpának szintén kiváló választás. A gombzárás sebessége és kapcsolás nélküli ellenőrizhetősége egyedülállóan kényelmes megoldás, akárcsak a töltöttség gyors és egyértelmű leolvashatósága. A kifejezetten egyszerű és egyértelmű használat, a kényelmes méret, a változatos világítási módok miatt valóban széles körben megállja a helyét a Nitecore EDC33.

Megvásárolható:

További cikkeink

2024. február 16.
Kiránduláshoz, túrázáshoz, Kéktúrához ajánlott lámpák és fejlámpák

Itt a tavasz, lassan felszáradnak erdeink, és egyre többen látogatnak ki ilyenkor a természetbe, hogy élvezzék a friss levegő és a gyönyörű tájak látványát. Azonban sok esetben megfeleldkeznek egy rettentően hasznos, akár életmentő kiegészítőről, mégpedig a lámpáról! Ebben a cikkben a világító alkalmatosságok szükségességére szeretnénk felhívni figyelmeteket, amiknek helye kell, hogy legyen a csomagotokban!

2024. január 8.
Milyen akkutöltőt vásároljak?

Felmerülhet a kérdés a felhasználókban, hogy vajon van-e értelme még 2024-ben akkutöltőt venni az elemlámpájához, hiszen már szinte minden lámpában van beépített töltőelektronika. A kérdés nem ennyire egyoldalú, de ezt a blogbejegyzésünkben ki is fejtjük részletesebben.

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G