Éjszakai vadászat kompromisszumok nélkül

2017. december 14.
olvasási idő: 5 perc

A vadászat olyan sport, amit nem csak nappal, de éjjel is lehet űzni. Amennyiben az utóbbit preferáljuk, vagy vadkárelhárításban veszünk részt, nélkülözhetetlen egy jó vadászlámpa. De mitől jó egy ilyen lámpa?

A legfontosabb, hogy az eszköz strapabíró és könnyen kezelhető legyen, valamint minél messzebb világítson, minél kisebb szórással. Az ilyen helyzetekben, amikor keresünk egy terméket, rendszerint érdemes több videót és weboldalt is összevetni, ismerősök véleményét kikérni, hogy megtaláljuk az ár-érték arány győztesét. Az egész vásárlási procedúra alatt engem általában ez hoz lázba a leginkább, én már csak ilyen vagyok. A pénzemért a lehető legjobbat akarom kapni. Rengeteg videót megnéztem a szóba jöhető eszközökről és volt közöttük egy, amelyben egy amerikai vadász tesztelte a piacon kapható számos lámpa egyikét, és nagyon meg volt vele elégedve.

Ez volt a Nitecore MH40GT.

Éjszakai vadászat kompromisszumok nélkül

Vadkárelhárító vadászat során számunkra az erős, fókuszált fény a legfontosabb. Alaposan utánajártam és kiderült, hogy az 1000 lumenesek közül az árkategóriáján belül messze távolabb világít el a lámpa, mint legtöbb versenytársa, ezt a nagy intenzitású CREE XP-L HI V3 led biztosítja, 803 méter hatótávolsággal és magabiztos fókusszal.

Több 1000 lumenes lámpával is összevetettem az MH40GT-t és túlzás nélkül állíthatom, hogy a különbség ég és föld volt.

Egy jó vadász tudja, hogy nem elég pusztán az erős fény, hiszen megannyi szituáció adódhat a vadonban, ahol lámpánk esetleg a túlélést is biztosíthatja számunkra.

Az MH40GT széleskörű skálával segít nekünk, hogy minden helyzetben megálljuk a helyünket:

  • Kis, közepes, magas intenzitás,
  • S.O.S. mód
  • Stroboszkóp mód
  • Turbó mód
  • Piros és zöld fényű szűrők (kevésbé riasztják meg a vadat)

Vadászat során számunkra inkább a turbó mód és a szűrők fontosak, viszont a stroboszkóp is jól jöhet, amennyiben jelezni kívánjuk helyzetünket valakinek és nem utolsó sorban önvédelmi célokra is használható.

Egyes állatok nem látnak bizonyos fényspektrumokat, ezért ha ezeket a színeket használjuk a becserkészés során közelebb férkőzhetünk hozzájuk. Fontos kihangsúlyozni viszont, hogy a piros és zöld szűrők használata nem azt jelenti, hogy a vad egyáltalán nem látja ezeket a fényeket. Érzékeli ugyan, de sokkal természetesebbnek találja, mint a szűrő nélkülit és nem riad meg annyira. A szarvasok például, ahelyett, hogy látnák a pirosas színeket, ezeket más-más árnyalatú sárgának érzékelik, ami természetesebbnek hat nekik, mint például a kék szín, amit messziről kiszúrnak. (Szarvasra persze nem vadászunk lámpával.) A zöld szűrőt vaddisznó vadászatakor érdemes használni, míg a piros inkább dúvadhoz ajánlatos. Zárójelben szeretném itt még megjegyezni, hogy a legtöbb mosószer úgynevezett optikai fehérítőt is tartalmaz, amit az UV-t érzékelő állatok megint csak messziről látnak.

Éjszakai vadászat kompromisszumok nélkül

Plusz pont a gyártónak, hogy az akkumulátor be van építve a lámpa fejébe, így nem kell vele vesződni. Ha elfelejtettük volna otthon feltölteni, és már kint vagyunk a vadonban, akkor nyugodtan tegyük fel autóstöltőre. Az említetteken felül a lámpa súlya is megkönnyítheti a vásárlás melletti döntést. 300 grammról beszélünk és amennyiben fegyverre szereljük az eszközt ez a szempont megint csak nem elhanyagolandó. Mint azt a gyakorlott vadászok tudják, minden gramm számít, hogy minél nyugodtabban és jobban tudjunk célozni, hiszen egy-egy nehezebb lámpa miatt akár elvéthetjük a kiszemelt célpontot is.

Aki még így is túl robusztusnak találja az MH40GT-t, mondván minél kisebb a fegyver súlya annál jobb; az bizonyára rokonszenvezik majd kistestvérével, a 170 grammos Nitecore MH27-el. Tüzetesebb vizsgálat után a két Nitecore fegyverlámpa között kényelmi és teljesítménybeli különbséget fedeztem fel.

Míg az MH40GT hihetetlenül messze visz el nagy pontossággal, addig az MH27 egy kisebb méretű, több funkciós lámpát testesít meg.

MH27, a kistestvér.

A szokásos funkciókon felül a következőket találhatjuk a lámpában:

  • Kis, közepes, magas intenzitás
  • S.O.S. mód
  • Stroboszkóp mód
  • Turbó mód
  • Ultralow mód
  • Piros, kék, zöld világítás (az extra ledeknek köszönhetően)

A vadászok általában a pirosat vagy zöldet használják, a már említett okokból, a kék pedig a sérült vad utánkeresésénél jöhet jól. Ezen felül horgászok is használják a kék fényt, mivel át lehet vele világítani a vízen, tehát a víztükör kevésbé töri meg ezt a színt. A piros és kék színek még rendőrségi módba is kapcsolhatók, azaz villózva váltogatják egymást. Turbó módban a lámpa 460 méterig képes elvilágítani.

Éjszakai vadászat kompromisszumok nélkül

Ami az akkumulátort illeti, micro USB-vel tölthető, ami azért is jó, mert nem kell annyira vigyáznunk a kábelre, elég a mobiltelefon adatkábelét magunkkal vinni. A plusz/mínusz gombok jelzik az eszköz töltöttségét, ami éjjel megóvhatja a vadászt a váratlan meglepetésektől. További hasznos funkciója ezeknek a gomboknak, hogy ha a - jelű gombot lenyomva tartjuk egy kis ideig, aktiválódik a cserkésző mód azaz a piros led, míg a + jelű gomb lenyomásával egyből turbó módra ugorhatunk. Mindez nagyon praktikus éjszakai vadászat közben, hiszen becserkészésnél általában az előbbit használjuk, míg magánál a lövés leadásánál az utóbbi nélkülözhetetlen.

Éjszakai vadászat kompromisszumok nélkül

A kiegészítőkre sem lehet panasz.

Mind a Nitecore MH40GT mind az MH27 bőségesen el van látva.

A nagytestvérhez (MH40GT) a következők járnak:

  • 2 x 18650 (NL1823)
  • piros és zöld színszűrő
  • lengőkapcsoló
  • mágneses szerelék
  • minőségi hordtok
  • csiptető
  • tartalék kapcsológomb fedél
  • tartalék tömítőgyűrű (O-gyűrű)

Az MH27 doboza pedig az alábbiakat tartalmazza:

  • 1 x 18650 (NL1823)
  • lengőkapcsoló
  • mágneses szerelék
  • minőségi hordtok
  • csiptető
  • tartalék kapcsológomb fedél
  • tartalék tömítőgyűrű (O-gyűrű)

Természetesen mind a két Nitecore termék vízálló és fegyverre is szerelhető. Az elemlámpák könnyű, nagy szilárdságú repülőgép-minőségű alumínium ötvözetből készülnek, valamint a Nitecore többek között a NATO hivatalos beszállítója is. Szerencsére a terméknek van magyarországi forgalmazója, így nem kell külföldi rendeléssel bajlódnunk és a NATO főhadiszállását sem kell bevennünk érte. Ha valaki épp lámpavásárlás előtt áll, vagy csak nincs megelégedve a jelenlegivel érdemes megfontolni a két eszköz valamelyikét, hiszen ebben az árkategóriában nem tudunk melléfogni velük, legyen az saját használatra vagy akár ajándékba.

írta: Szalai Csaba

Tovább a termékre

További cikkeink

2024. február 22.
Nitecore EDC33 elemlámpa teszt

A Nitecore EDC sorozata két új taggal bővült, az EDC33 és az EDC35 modellekkel. A kisebbik modellt, az EDC33-ast szeretném bemutatni közelebbről.

2024. február 16.
Kiránduláshoz, túrázáshoz, Kéktúrához ajánlott lámpák és fejlámpák

Itt a tavasz, lassan felszáradnak erdeink, és egyre többen látogatnak ki ilyenkor a természetbe, hogy élvezzék a friss levegő és a gyönyörű tájak látványát. Azonban sok esetben megfeleldkeznek egy rettentően hasznos, akár életmentő kiegészítőről, mégpedig a lámpáról! Ebben a cikkben a világító alkalmatosságok szükségességére szeretnénk felhívni figyelmeteket, amiknek helye kell, hogy legyen a csomagotokban!

2024. január 8.
Milyen akkutöltőt vásároljak?

Felmerülhet a kérdés a felhasználókban, hogy vajon van-e értelme még 2024-ben akkutöltőt venni az elemlámpájához, hiszen már szinte minden lámpában van beépített töltőelektronika. A kérdés nem ennyire egyoldalú, de ezt a blogbejegyzésünkben ki is fejtjük részletesebben.

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G