Felkészülés egy áramszünetre

2023. augusztus 8.
olvasási idő: 7 perc

Az áramszünet sosem érkezik jókor, és mindannyiunk életét megnehezítheti. Legyen szó természeti katasztrófáról, hálózati problémákról vagy más váratlan eseményről, az áramszünetek hirtelen és előre nem látható módon következnek be. Ilyen helyzetekben a kempinglámpa, fejlámpa, valamint egy powerbank kritikus szerepet játszhatnak a mindennapi tevékenységek folytatásában.

Nem újkeltű dolog az áramszünet, de beszélhetünk bármely közmű ideiglenes hosszabb-rövidebb ideig tartó kimaradásáról. Működési hibájuk jelentős komfortvesztéssel jár. Érdemes kisebb-nagyobb mértékben felkészülni ezen szolgáltatások kimaradására, hogy minimalizáljuk a hatásukat. Tőlünk nyugatabbra az adott ország katasztrófavédelme, vagy a vele egyenértékű állami szervezet általában szokott kiadni ezekhez iránymutatást a lakoság számára. Nálunk ilyen még nem készült, ezért részben ezzel a cikkel szeretnénk segíteni, hogy ha minimálisan is, de felkészültek legyünk, legalább az áramszünetre. Ugyan kicsi az esély egy tartósabb, több napon át tartó áramkimaradásra, mégis a közelmúltban több esetben is előfordult, hogy napokra leállt egy-egy település áramellátása. Az alábbi tanácsainkkal igyekszünk könnyebbé tenni egy ilyen helyzet átvészelését, és segíteni a komfortérzet megőrzését.

2

Nézzük mely közművek azok, melyeket érinthet egy-egy környezeti katasztrófa, legyen az vihar, esőzés, árvíz, villámár, belvíz, földrengés, vagy akár csak egy szerencsétlenül sikerült útbontás, ami a hálózat gerincét képző egységet megszakítja:

  • földgáz
  • távhő
  • ivóvíz ellátás
  • szennyvíz szolgáltatás
  • vezetékes telefon és internet szolgáltatás
  • villanyáram ellátás

Jelen írásomban az utolsó, és egyben a leginkább sérülékeny hálózatról, az elektromos áram ellátásának zavaráról szeretnék írni. Itt most nem a házra/lakásra korlátozódó áramszünetről szeretnék értekezni, hanem a nagyobb kiterjedésű, akár egész településeket érintő szolgáltatás hibájáról.

Az áramszünet (angolul blackout) talán az egyik legsokrétűbb problémaforrás, hiszen jelenlegi életünk alapját képezi a villamos áram jelenléte. Kisebb komfortvesztést jelent, hogy nem tudunk pl. tv-t nézni, hiszen ezzel csak a kedvenc műsorunkról fogunk lemaradni. Nagyobb probléma, ha este van áramszünet, ugyanis a sötétben nem fogunk látni, nem tudunk tájékozódni sem.

 

3

Ezen könnyen segíthetünk egy jó kempinglámpa beszerzésével, mely alkalmas arra, hogy egy egész szobát könnyedén bevilágítson, a lakásban vagy környezetében könnyen tudjunk tájékozódni, valamint a mindennapi tevékenységeinket folytatni. Itt fontos megemlítenem, hogy egy kempinglámpa sokkal biztonságosabb, mint egy gyertya, ami szintén képes világítani, de sajnos tűzveszélyes, ami ha kisgyermek vagy háziállat is van a közelünkben hatványozott veszélyforrást jelent a család számára.
Hosszabb áramszünet esetére is megoldást nyújthat a Nitecore LR60 lámpása, mely sok világítási módjával, meleg fényével, és magas színhűségével kellemes és megnyugtató fényével igazán romantikussá tud varázsolni egy ilyen vészhelyzetet is. Működéséhez egy vagy kettő darab 21700 akkumulátorra van szükség, melyekkel akár 16 órán át képes a legmagasabb világítási fokozatában is működni. Végszükség esetén pedig alkalmas arra, hogy powerbankként használva akár a lemerült telefonunk feltöltsük, hogy elérjük szeretteinket.
Szintén hasonló, de picit gyengébb fényű, viszont klasszikus kinézetével sokféle környezetben jól mutató lámpásunk a Nitecore LR40, mely 4000mAh kapacitású beépített akkumulátorral rendelkezik, és szintén alkalmas arra, hogy powerbanként használjuk. Ha a kempinglámpával már megvilágítunk egy helységet akkor érdemes kihúzni a konnektorból érzékenyebb elektromos eszközeinket, hogy az esetleges vissza-visszatérő, de ismét lekapcsoló áram, vagy villámcsapás esetén az esetleges hirtelen túlfeszültség nehogy tönkre tegye őket. Ugyan ez igaz a nagyfogyasztókra is, mint pl. hősugárzó, mert a teljes lakásban hirtelen fellépő magas fogyasztás könnyen lecsaphatja a biztosítékot, és feleslegesen terheljük ezzel a lakás elektromos hálózatát is, ha egyszerre az összes fogyasztó elkezdi felvenni az energiát az áramszünet végén.

 

4

Ha csak néhány órás áramszünetről van szó, akkor nem okozhat problémát a szórakozás hiánya, hiszen elő lehet venni egy jó társasjátékot, vagy lehet kártyázni is a kempinglámpáink fényénél. Azonban probléma lehet a már említett lemerülő mobiltelefon, ami ma már a kommunikációnak az egyik alappillére. Ha nem érjük el családtagjaink akkor az minden fél számára probléma lehet. Erre megoldást nyújt egy specifikus powerbank beszerzése, aminek segítségével akár több alkalommal, vagy több telefont is fel tudunk tölteni akár egyszerre! Az egyik legkedveltebb modellünk egyben a piacon a legkisebb és legkönnyebb is a 10000mAh kapacitású powerbankok között, ez a Nitecore NB10000 Gen.2. Még nagyobb, már 20000mAh kapacitású változatát, az NB20000 power bankot is árusítja cégünk, ez már nem csak telefonok és kisebb fogyasztók, hanem egyes laptopok töltésére is alkalmas.

 

5

Ha az éjszakát átvészeltük akkor várhatóan nap közben már sokkal komfortosabban tudja a család eltölteni az idejét. Azonban nem szabad megfeledkezni azokról, akik home office-ban dolgoznak, hiszen számukra a munka is lehetetlenné válik, ha az áramszünet nappal is tart.
Az elektromos hálózattól általában részben független, külön tápellátással van ellátva a telefon, kábeltévé és vezetékes internet hálózata, valamint a mobiltelefon bázisállomások és átjátszó állomások egy része is. Ezek áramszünetben is alkalmasak a működésre, ezért, ha a modemet áram alá helyezzük, akkor esélyes, hogy a vezetékes internetünk működni fog. Ugyan ez igaz a mobiltelefonra is, melyek nagy része ma már képes mobil hotspotként is működni. Ezeknek, ha tudunk áramot szolgáltatni, akkor már képesek leszünk a munkánk ellátni. Ezen eszközök elektromos árammal való ellátásában lesz segítségünkre a hordozható mini erőművünk, mely valós szinuszhullámú inverterrel van szerelve, ezáltal a legérzékenyebb műszaki eszközünk is képes biztonságosan működtetni. De nem csak laptopunk és modemünk tudja árammal ellátni, télen az áram nélkül működésképtelen gázkazánunk és annak keringető szivattyúját is képes üzemeltetni, ezáltal a lakás kihűlését is meg tudjuk előzni. Persze porszívózni nem erről fogunk, de az alapvető irodai munkaeszközeink számára képes elegendő áramot nyújtani ahhoz, hogy akár egész nap dolgozzunk eszközeinken. Mindezek mellett működésük zajtalan, és nem is füstölnek, a benzines vagy gázos aggregátorokkal szemben.

 

6

Kiegészíthetjük ezt egy méretes mobil napelemmel is, így akár hálózattól független (offgrid) munkaállomást is létre tudunk hozni otthonunkban, melyet nem csak áramszünet esetén, hanem nyaraláskor, kempingezéskor is tudunk hasznosítani, akár kedvenc folyónk vagy tavunk partján, vagy hegycsúcsunkon. A 100W teljesítményű napelem paneljeink még felhős időben, mi több, még télen is képesek tölteni hordozható akkumulátor állomásunkat, melyről teljes biztonságban láthatjuk el árammal elektromos eszközeinket. Ezzel már a megújuló energia és környezettudatosság felé is tettünk egy lépést.

 

7

Amire még szükségünk lehet egy áramszünet esetén, az egy fejlámpa. Fejlámpa kínálatunk egészen széles palettán mozog, a legegyszerűbb, egy AA elemmel működő Nitecore HA11 modelltől az E-focus funkcióval is ellátott HC68 modellen keresztül, az ultra könnyű NU sorozaton át rengeteg modell közül tudunk választani. Lakáson belül nem lesz szükségünk magas fényáramra és magas fényerőre sem, ezért az egyszerűbb modellek sem fognak cserben hagyni és fényük elegendő lesz a padlás vagy a pince ellenőrzésére. Azonban érdemes a fejlámpa választásnál figyelembe venni használati szokásainkat, hiszen ha szükségünk van egy erőteljesebb fejlámpára más okból kifolyólag, akkor azzal áramszünetben is el tudunk minden feladatot végezni. Egy alacsonyabb fényáramú, szükséghelyzeti fejlámpával azonban ne induljunk neki az éjszaka közepén az erdőnek, mert valószínűleg nem az lesz a legjobb társunk abban a környezetben.

 

8

A rúdlámpákat eddig nem említettem, ennek oka, hogy áramszünet esetén nem a legideálisabb eszközök. Persze ha a sötétben nagyobb külső területet akarunk ellenőrizni akkor szükségünk lesz rúdlámpára is, de épületen belül egy kempinglámpa ebben a szituációban sokkal hasznosabb. Megoldást jelenthet, ha vásárolunk egy megfelelő méretű diffúzor kúpot, aminek segítségével a koncentrált fényű lámpa is szórt fényt tud nyújtani, ezáltal képes lesz egy szobát bevilágítani még alacsonyabb fényárammal is. Ennek a filléres kiegészítőnek a hiányában a legjobb megoldás, ha a plafonra világítunk, így a visszavert fény már jobban szétszóródik a helységben, ahol épp tartózkodunk.

10

A fentiek alapján láthatjuk, hogy milyen nagy szerepe van egy áramszünet esetén a kempinglámpáknak, fejlámpáknak, valamint nappal a powerbanknak, és hordozható erőműveknek. Ezeken kívül fontosnak tartom megemlíteni, hogy legyen otthon mindig pár üveg (zsugor) palackozott ásványvíz, ugyanis hosszabb áramszünet esetén a vízellátás is akadozni fog! Érdemes egy hordozható rádiót is beszereznünk, mert a híreket és iránymutatást a hatóságok rádión keresztül fogják kommunikálni a lakosság felé, valamint az internet sem biztos, hogy elérhető lesz. Ugyan sokadlagos szempont, de jobb készülni arra is, hogy áramszünetben a bankkártya terminálok sem fognak működni. Csak készpénzért fogunk tudni vásárolni élelmiszert, amiből szintén érdemes otthon egy pár napa elegendő készletet tárolni, mert a boltok sem biztos, hogy kinyitnak ilyen esetben.
A legfontosabb pedig a családunk biztonsága után, hogy a környezetünkben élő egyedülálló idősebbekről is gondoskodjunk amennyire tőlünk telik, mert ők nem ismerik ezeket az új és fejlett eszközöket, és számukra már egy plusz LED lámpa amit odaadunk az áramszünet idejére is hatalmas segítség lehet!

9

Láthatjuk tehát, hogy az áramszünetek nem csak problémákat okoznak, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy a család összefogjon és megtalálja az új és kreatív módokat a mindennapi élet fenntartására. Ha felkészültek vagyunk akkor nincs más feladatunk, mint a jó hangulatot és az optimizmust megőrizni, így gyorsabban telik az idő, valamint érezhetjük a függetlenséget és a biztonságot is, melyet megteremtettünk.

 

Képek forrása: Pixabay

További cikkeink

2024. február 22.
Nitecore EDC33 elemlámpa teszt

A Nitecore EDC sorozata két új taggal bővült, az EDC33 és az EDC35 modellekkel. A kisebbik modellt, az EDC33-ast szeretném bemutatni közelebbről.

2024. február 16.
Kiránduláshoz, túrázáshoz, Kéktúrához ajánlott lámpák és fejlámpák

Itt a tavasz, lassan felszáradnak erdeink, és egyre többen látogatnak ki ilyenkor a természetbe, hogy élvezzék a friss levegő és a gyönyörű tájak látványát. Azonban sok esetben megfeleldkeznek egy rettentően hasznos, akár életmentő kiegészítőről, mégpedig a lámpáról! Ebben a cikkben a világító alkalmatosságok szükségességére szeretnénk felhívni figyelmeteket, amiknek helye kell, hogy legyen a csomagotokban!

2024. január 8.
Milyen akkutöltőt vásároljak?

Felmerülhet a kérdés a felhasználókban, hogy vajon van-e értelme még 2024-ben akkutöltőt venni az elemlámpájához, hiszen már szinte minden lámpában van beépített töltőelektronika. A kérdés nem ennyire egyoldalú, de ezt a blogbejegyzésünkben ki is fejtjük részletesebben.

vagy hozz létre felhasználói fiókot!
vagy jelentkezz be, ha már van fiókod!
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.
Üss enter-t a kereséshez, vagy esc-et a bezáráshoz
G